Deseterica Slovencev na SP v boj za kolajne


 • Deseterica Slovencev na SP v boj za kolajne

  Deseterica Slovencev na SP v boj za kolajne

  Ljubljana, 4. septembra – Sezona gorskega kolesarstva bo od 6. do 9. septembra doživela vrhunec na svetovnem prvenstvu v švicarskem Lenzerheideju, kjer visoko merijo tudi Slovenci. Na prizorišče je odpotovalo deset reprezentantov, devet jim ima nastop že zagotovljen, najvišje pa po izvrstni sezoni v svetovnem pokalu meri Monika Hrastnik v spustu.

  Progi v Lenzerheideju sta tako v krosu kot v spustu zahtevni. Proga za kros je enaka kot lani v svetovnem pokalu, krog je dolg 4,2 kilometra, na njem morajo kolesarji premagati 188 metrov višinske razlike. Proga za spust v Švici je dolga 2200 metrov, spusti se za 413 višinskih metrov.

  Prav od spusta v slovenski izbrani vrsti letos pričakujejo največ, za to je poskrbela Monika Hrastnik, ki je sezono svetovnega pokala končala na visokem petem mestu v skupnem seštevku, večkrat je stala tudi na zmagovalnem odru. »V Švico na svetovno prvenstvo se odpravljam neposredno s tekme evropskega pokala v Avstriji. Za mano je dolga sezona, s katero sem zelo zadovoljna, le v zadnjem času imam probleme z ramo, ki sem si jo poškodovala ob padcu v La Bressu v Franciji. Upam, da bo do dirke na svetovnem prvenstvu bolje in da me rama ne bo ovirala, vem, da znam priti med najboljših pet, to je tudi moja želja, a bomo videli, kakšne bodo razmere in kako se bo dirka razpletla. Po dolgi sezoni se utrujenost že pozna, a bo potrebno zdržati in zbrati moči še za to zelo pomembno dirko,« pred dirko pravi Hrastnikova.

  Selektor verjame, da bo Monika stisnila zobe

  Visoka pričakovanja ima tudi selektor reprezentance za spust Miha Jakopič: »Od Monike pričakujemo največ, sigurno je sposobna končati v prvi peterici, sicer je od dolge sezone že malo utrujena, a verjamem, da bo stisnila zobe in pokazala še eno vrhunsko vožnjo. Jure Žabjek je imel letos zaradi poškodbe malo slabšo sezono, a se počasi vrača in mislim, da je sposoben narediti dober rezultat, jaz bi bil zadovoljen, če bi končal med 20. in 30. mestom, s super vožnjo je sposoben priti tudi še višje. Miran Vauh precej niha v svojih rezultatih, a je prav tako lahko med prvih 40, če mu uspe dobra vožnja. Podobno je z Žakom Gomilškom, ki težko sestavi konstantne vožnje, predvsem v finalu, če pa mu uspe, je zelo hiter in lahko konča tudi med prvih 15. Proga bi morala Slovencem ustrezati, je precej tehnična, kar Moniki ustreza, ima sicer tudi nekaj velikih skokov, a tudi s tem v zadnjih letih nima več večjih težav.«

  204_tanja_zakelj

  V krosu glavno orožje še naprej ostaja Tanja Žakelj, ki je v drugem delu sezone stopnjevala svojo formo, prav na zadnjem prizorišču svetovnega pokala v Franciji se je prvič uvrstila v prvo deseterico. »V Švico odhajam zelo samozavestno, vem, da lahko dobro začnem dirko in ostanem v ospredju po štartu, kar bo zelo pomembno. Lahko dirkam, ne da bi se obremenjevala, če bom imela dovolj moči za zaključek. Rada dirkam tako, kot se zdaj dirka v svetovnem pokalu – na polno od štarta do cilja, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. V teh zadnjih dneh bom dala vse od sebe in potem odšla na štart z visokimi cilji,« pravi Žakljeva.

  Če se je Naglič dobro spočil, bo nevaren

  Selektor reprezentance za kros Matjaž Budin: »Največ pričakujem od Tanje Žakelj, ki je v zadnjem obdobju pokazala, da se njena forma vzpenja, dosegla je nekaj dobrih rezultatov, nazadnje je bila v svetovnem pokalu deseta, pred tem pa na 14. mestu. To je bilo 14 dni nazaj in verjamem, da je zadržala to formo, upam pa, da bo na svetovnem prvenstvu pokazala še nekaj več in se uvrstila znotraj deseterice, s takšnim dosežkom bi bil zelo zadovoljen. Potem imamo še Roka Nagliča, ki je bil izvrsten na evropskem prvenstvu, v drugi polovici dirke je bil celo med najhitrejšimi. Upam, da se je po EP dobro spočil in pripravil na svetovno prvenstvo, kjer bi lahko posegel med prvih 15 ali 20, to bi bil dober rezultat. Imamo potem še mladince, ki jim proga v Lenzerheideju zelo ustreza, saj je razgibana, polna kratkih vzponov in spustov, kar našim kolesarjem načeloma ustreza, najdaljši vzpon je dolg okrog dveh minut.«

  Zasedba XCO za svetovno prvenstvo:

  Tanja Žakelj (elite)

  Rok Naglič (U23)

  Matevž Govekar (mladinec)

  Miha Klemenčič (mladinec)

  Vita Movrin (mladinka)

  Zasedba DH za svetovno prvenstvo:

  Monika Hrastnik (elite)

  Jure Žabjek (elite)

  Miran Vauh (elite)

  Žak Gomilšček (mladinec)

  Luka Berginc (elite, rezerva)

  Program SP:

  Četrtek, 6. septembra:

  14:00 – 15:30 – Olimpijski kros (mladinke)

  16:30 – 18:00 – Olimpijski kros (mladinci)

  Petek, 7. septembra:

  10:15 – 11:15 – Kvalifikacije v spustu (mladinci in mladinke)

  11:30 – 12:45 – Kvalifikacije v spustu (M in Ž elite)

  14:30 – 15:45 – Olimpijski kros (Ž U23)

  16:30 – 17:45 – Olimpijski kros (M U23)

  Sobota, 8. septembra:

  12:30 – 14:00 – Olimpijski kros (Ž elite)

  15:30 – 17:00 – Olimpijski kros (M elite)

  Nedelja, 9. septembra:

  9:30 – 10:00 – Spust (mladinke)

  10:15 – 11:15 – Spust (mladinci)

  13:00 – 14:00 – Spust (Ž elite)

  14:30 – 16:45 – Spust (M elite)

  Več – https://lenzerheide2018.ch/en

  Comments are closed.