Ekipa v spustu prvič preizkusila progo SP


 • Ekipa v spustu prvič preizkusila progo SP

  Kot zadnji so trening na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Andori opravili tekmovalci v spustu. Šestčlanska slovenska ekipa je zadovoljna s progo, čeprav so v primerjavi z zadnjo dirko, ki je bila leta 2013, v Vallnordu prireditelji opravili nekaj sprememb. Spustaše razvrstitvena vožnja čaka v soboto, dirka pa v nedeljo.

   

  ‘Večinoma je ista. Dodali so dva nova odseka, malo večje skoke. Ni več tako na glavo kot prejšnja leta, bo pa vseeno fizično zelo zahtevna, ker je na koncu najbolj strm del, ko si že utrujen,’ je o spremembah proge povedal Žiga Pandur, preden se je podal na delo, pa je še dodal: ‘Hudih izbir linij ni. Najprej moram dobiti občutek za progo, podlago, kako se obnaša kolo, potem pa mogoče naštudiram kakšne finese. Čim hitreje in čim bolj tekoče – to je to.’

   

  Poleg Pandurja bosta v članski konkurenci nastopila še Jure Žabjek in Miran Vauh; četrti moški predstavnik je mladinec Luka Berginc. Žabjek je od omenjene trojice letos najhitrejši, je tudi državni prvak, v nedeljo pa je dobil dirko slovenskega pokala pred Vauhom in Pandurjem.

   

  ‘Cela sezona je bila res odlična. Upam, da bom tudi na SP naredil odličen rezultat. Najprej grem na progo z glavo, da vidim oprijem, potem pa vedno hitreje in bomo videli, kako bo šlo,’ pravi Žabjek, Vauh pa: ‘Poznam potek proge, sicer je malo spremenjena. Mislim, da bo šlo, bomo pa videli, koliko bo moči na dirki. Dobro sem vozil do poškodbe, potem je forma padla. Forma počasi, res počasi prihaja nazaj. Na zadnji tekmi slovenskega pokala sem pokazal, da sem zraven.’

   

  V Andori sta še dve dekleti. Zarja Černilogar je bila v zadnjih letih najboljša Slovenka, že na prvi dirki svetovnega pokala v Lurdu pa se je poškodovala. Zdaj se počasi vrača, družbo v Vallnordu ji dela Monika Hrastnik, letošnja državna prvakinja, ki je v nedeljo obeležila prvo leto dirkanja v spustu.

   

  ‘Bilo je zanimivo. Proga je ‘fajna’, uživala sem. Ampak šlo je v redu. Proga mi odgovarja, mogoče pa je malo predolga za moje trenutne fizične sposobnosti. Manjka mi vožnja s kolesom zaradi poškodbe. Na tako dolgih progah se to pozna. Važno, da bom uživala,’ je z nasmeškom takoj po koncu treninga povedala Černilogarjeva.

   

  ‘Občutki so ‘zakon’. Vse je zame novo in prvič. Proga je zanimiva. Ostali člani ekipe so mi dosti pomagali, posebej pri kolesu in ogledu proge ter pravih linijah,’ pa je dejala debitantka na SP Hrastnikova, ki je pred dvema tednoma v Val di Soleju prvič dirkala v finalu svetovnega pokala, v štirikrosu, ki je tam štel kot dirka za SP, pa osvojila četrto mesto.

   

  © STA 2015

  Comments are closed.