Mladi gorski kolesarji na Evropskem prvenstvu


 • Mladi gorski kolesarji na Evropskem prvenstvu

  23.8.2019
  Z dirkami v klasičnem krosu so najprej začeli fantje U15. Slovensko reprezentanco so zastopali: Žan Pahor, Ambrož Vovk, Marcel Gladek in Tine Terpin. Žan Pahor je startal iz druge vrste, ostali naši fantje pa precej bolj iz ozadja. Žan je silovito startal in na vrh prvega vzpona prišel v vodstvu. V nadaljevanju kroga sta ga prehitela dva tekmovalca, tako da je prvi krog zaključil na 3. mestu. V nadaljevanju dirke pa se je vozil med 4 in 6. mestom. Na koncu je Žan zasedel izvrstno 6. mesto, med 160 nastopajočimi mladimi kolesarji. Ambrožu Vovk je start odlično uspel. startal je iz devete vrste, in se po prvem krogu prebil na 25. mesto. V nadaljevanju dirke je še bolj napredoval, in dirko zaključil na 15. mestu. Marcel Gladek je startal iz deste vrste in se počasi a vztrajno prebijal naprej. Zasedel je 43. mesto, kar pomeni da je za 35. mest izboljšal svoj štartni položaj. Tine Terpin je startal iz zadnjih vrst, poleg tega pa je še kmalu po startu bil udeležen v padec, zaradi česar je še dodatno izgubil pozicije. V nadaljevanju je Tine dobro dirkal in si privozil 97. mesto.
  Nato so se s starta pognala dekleta U15, s Hano Kranjec Žagar in Ivano Klemenčič. Hana je startala iz tretje vrste, Ivana pa iz četrte. Hana je v prvem krogu padla, a se ni vdala. Z bolečim zapestjem je prvi krog zaključila okrog 11 mesta, v drugem krogu pa prehitela še nekaj tekmovalk in dirko zaključila na odličnem 7. mestu. Ivana Klemenčič se je prav tako dobro borila. start ji je uspel, v nadaljevanju se je vozila okrog 15. mesta, na koncu pa je dirko zaključila na 20. mestu.
  Dve uri za dirko deklet U15, je sledil še start deklet U17, ki so morale prevoziti 3. kroge. Slovenske barve sta zastopali Nuša Moroz in Ema Movrin. Obe punci sta startali iz desete vrste. Nuša je postopoma pridobivala mesta in dirko zaključila na 55. mestu. Ema je obdržala startno pozicijo in dirko zaključila na 76. mestu.
  Na koncu so startali še fantje U17. Še najboljšo štartno pozicijo je imel Jure Rus, a tudi on je startal šele iz dvanajste vrste. Miha Smrdel je startal eno vrsto bolj zadaj, Nace Gnezda in Tine Jereb pa sta startala šele nekje okrog osemnajste vrste. Najboljši start je uspel Nacetu, saj je po startu prehitel kar kakih 60 kolesarjev. Prvi krog je Nace zaključil okrog 70. mesta. Jure Rus pa tik za njim. Tine Jereb in Miha Smrdel sta po prvem krogu zasedala 90. mesto. V nadaljevanju dirke so vsi napredovali, najbolj pa Tine Jereb, saj je ujel Jureta in Naceta. Skupaj so se vozili okrog 60. mesta in postopoma pridobivali pozicije. Jure Rus je v zaključku imel še največ moči in v zadnjem krogu prehitel še nekaj tekmovalcev in dirko zaključil na 46. mestu. Nace Gnezda je dirko zaključil na 50. mestu, Tine Jereb na 57. mestu, Miha Smrdel pa na 72. mestu med 210 nastopajočimi kolesarji.
  1L5A6240_resize

  22.8.2019
  Danes je bil na sporedu eliminator. V eliminator se je kvalificiralo 32 najhitrejših fantov iz torkovega kronometra in 16 najhitrejših deklet. Od Slovenske reprezentance se je tako v eliminator uvrstil le Žan Pahor ki je dosegel 16. mesto na kronometru v kategoriji U15.
  Proga je bila dolga 500 metrov in je vključevala kratek hiter spust z par zavoji in dvema skokoma, kratek vzpon, in še en kratek hiter spust z enim skokom, ter zaključno ravnino v blagi vzpon. Žan je v prvi vožnji imel na startu nekaj težav z zapenjanjem pedala. Vsi tekmovalci so ga prehiteli, a Žan je kasneje z odlično vožnjo dosegel 2. mesto in se uvrstil v četrtino finala. V četrtfinalni vožnji je Žan kljub slabšemu startu kasneje napadel in si priboril vožnjo v polfinalu, kar je pomenilo da se je že uvrstil vsaj med najboljših 8 kolesarjev v Evropi. V polfinalni vožnji je spet imel težave z pedali, zaradi česar je takoj po startu zaostajal za kakih 20 metrov, a Žan se ni predal. Z odlično vožnjo je ujel tekmovalce in se vozil na 3. mestu vse do ciljne ravnine. V ciljni ravnini je napadal 2. mesto, a za las se mu ni izšlo. Tako se je Žan razočaran zaradi težav pomeril v malem finalu v borbi za 4. mesto. A zadnja vožnja se Žanu ni najbolj posrečila, poleg tega pa ga je pred ciljem še zaprl tekmec in ga malenkost izrinil iz proge. Tako je Žan Pahor zasedel vseeno odlično 8. mesto.
  IMG_20190822_1141201

  21.8.2019
  Danes je bila na sporedu ekipna štafeta. Vsako ekipo so sestavljali trije tekmovalci – dva fanta in eno dekle. Slovensko reprezentanco sta zastopali dve ekipi U15 in dve ekipi U17.
  Selektor Matjaž Budin je povzel dogajanje:
  “S progo se je najprej pomerila kategorija U15. V ekipi Slovenija 1 se je kot prvi izmed trojice podal Žan Pahor iz odličnega izhodišča – druge štartne vrste. Žan je odlično odpeljal svoj krog in štafeto predal Marcelu Gladku na 4. mestu z minimalnim zaostankom za vodilnimi. Tudi Marcel se je na progi dobro znašel in obdržal 4. mesto, a razlika do prvih ekip se je povečala. Kot zadnja se je na progo podala Hana Kranjec Žagar, ki je Sloveniji 1 privozila končno 8.mesto, med 81. uvrščenimi ekipami. Ekipo Slovenija 2 so sestavljali Tine Terpin, Ambrož Vovk in Ivana Klemenčič. Tine Terpin se je na progo podal iz pete vrste. Svoj krog je dobro odpeljal in štafeto predal Ambrožu okrog 40. mesta. Ambrož je prehitel veliko tekmovalcev in štafeto predal Ivani okrog 25. mesta. Ivana  je ekipi Slovenija 2 privozila končno 36. mesto.
  Popoldne je sledil še start kategorij U17. Ekipi Slovenija 1 in Slovenija 2 sta imeli precej slab štartni položaj z številko 71 in 74. To je pomenilo da so startali iz deveta in desete vrste. Pri ekipi Slovenija 1 se je prvi podal na progo Jure Rus. Jure je dobro odvozil svoj krog in štafeto predal Nacetu okrog 19. mesta. Nace je z odlično vožnjo prišel celo do 11. mesta. Kot  zadnja se je na progo podala Nuša Moroz, ki je ekipi Slovenija 1, privozila 29. mesto. Pri ekipi Slovenija 2 je prvi začel Tine Jereb, ki je štafeto predal Mihi Smrdelu okrog 50 .mesta. Miha je odlično odpeljal ter s tem pridobil zelo veliko mest. Štafeto je predal Emi Movrin okrog 25. mesta. Ema je Sloveniji privozila končno 55. mesto.”

  V četrtek je na sporedu eliminator, v katerem bomo imeli le enega predstavnika –  Žana Pahor.

  IMG_20190821_1154171

  20.8.2019
  Prvi dan Evropskega prvenstva mladih gorskih kolesarjev v Pili v Italiji je bil na sporedu individualni kronometer, ki je bil izpeljan z namenom določitve štartne pozicije za tekmovanja v naslednjih dneh. Proga je bila dolga okrog 500 metrov, speljana po travniku z hitrim spustom in vzponom. Najboljši tekmovalci so z njo opravili v manj kot dveh minutah. Najprej so se pomerila dekleta U15. Hana Kranjec Žagar je zasedla 18. mesto. Odlično pa je nastopila tudi Ivana Klemenčič s 25. mestom med 92. uvrščenimi tekmovalkami. Takoj za dekleti so se pomerili še fantje U15. Žan Pahor je odlično nastopil in zasedel 16. mesto med 166. uvrščenimi kolesarji. Ambrož Vovk je zasedel 64. mesto, Marcel Gladek 78. mesto, Tine Terpin pa 136. mesto.

  V popoldanskem času so sledile še kategorije U17. Nuša Moroz je po dveh napakah zasedla 80. mesto, Ema Movrin pa 84. mesto. Sledil je start fantov U17. Že med dirko deklet je začelo rahlo deževati in naše kolesarke so imele slabše pogoje kot tekmovalke, ki so startale med prvimi. Še bolj pa se je to poznalo pri fantih, ki so se na progo podali med zadnjimi, ko je bila proga že dodobra razmočena in spolzka predvsem v hitrih ovinkih. Tako je Jure Rus zasedel 95. mesto, kar je sicer veliko pod pričakovanji, a glede na slabše pogoje realen rezultat. Miha Smrdel je za Juretom zaostal le sekundo, kar je pomenilo 108. mesto. Nace Gnezda je po padcu izgubil kar nekaj časa in zasedel 158. mesto. Jereb Tine je pa je bil 162. med 205. uvrščenimi kolesarji. Jutri (sreda) sledi ekipna štafeta.

  Stran prvenstva-Evropska kolesarska zveza
  Uradna stran prvenstva-Organizator

  IMG_20190820_161348

  12.8.2019
  Mlada slovenska reprezentanca v gorskem kolesarstvu bo od 20.8. do 25.8. 2019 nastopila v Pili v Italiji v dolini Aoste na Evropskem prvenstvu mladih.

  Pod vodstvom selektorja Matjaža Budina in pomočnikov Gregorja Dimica ter Simona Erjavca reprezentanco sestavljajo:
  Ema Movrin, Hana Kranjec Žagar, Ambrož Vovk, Žan Pahor, Nuša Moroz, Miha Smrdel, Jure Rus, Nace Gnezda, Tine Jereb, Ivana Klemenčič, Marcel Gladek in Tine Terpin.

  Comments are closed.