Močna slovenska odprava na SP v Yorkshire


 • Močna slovenska odprava na SP v Yorkshire

  V nedeljo se bo v Yorkshiru v Veliki Britaniji pričelo svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Slovenija pošilja na Otok 23-člansko odpravo na čelu z junakoma Vuelte Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem.

  17. september

  during press conference of Slovenian national cycling team before world championship in Yorkshire, Great Britain. Press conference held in Dvor Jezersek, on 17th of September, 2019, Kranj, Slovenia. Photo by Grega Valancic / Sportida

  V idiličnem okolju Dvora Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem se je predstavila slovenska reprezentanca, ki bo med 22. in 29. septembrom nastopila na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru. Po izjemnih rezultatih v zadnjem času so cilji visoki, predvsem v članski konkurenci. Selektor Andrej Hauptman ni imel lahkega dela z izbiro moštva, na Otok pa v kategoriji moški elite potujejo: Primož Roglič (zaradi utrujenosti ga ni bilo na predstavitev), Tadej Pogačar, Grega Bole, Matej Mohorič, Luka Pibernik, Jan Tratnik, Jan Polanc, Luka Pibernik in David Per. Vsi bodo nastopili na cestni dirki, ki bo na sporedu zadnji dan prvenstva. Roglič in Tratnik bosta visoke uvrstitve napadala tudi v kronometru (sreda, 25. september), prvič pa bosta v ognju že v nedeljo, 22. septembra. Takrat bo na sporedu mešana štafeta, kjer bodo slovenske barve zastopali še Pogačar, Eugenia Bujak, Urška Bravec in Urša Pintar.

  Slovenian cycling team press conferenceSelektor Hauptman je pred odhodom v Anglijo povedal: “Glede na to, da imamo v Sloveniji ogromno dobrih kolesarjev, je to lahko tudi najtežja ali pa zelo zoprna naloga. Ker pustiš doma tudi kolesarje, ki so kakovostni in ki bi si zaslužili iti na prvenstvo. Verjamem v to, da bodo nastopili tisti, ki so v najboljši formi, tisti, ki sodijo v to reprezentanco. Enodnevna dirka je taka, da moraš imeti vse tipe kolesarjev in reprezentanca je tako sestavljena.” Apetiti športne javnosti so visoki, tega se zaveda tudi Hauptman, a dodaja: “Verjamem, da lahko pridemo do vrhunskega rezultata. Se je pa treba zavedati, da je to en dan in v tistem dnevu samo trije dobijo kolajne. Popravnega izpita ni. Sekund, ki jih izgubiš, se ne da nadoknaditi naslednji dan. Vsaka napaka se toliko bolj pozna. Ampak s tako ekipo, kot jo imamo za letošnje prvenstvo, verjamem da bomo konkurenčni in rezultat ne bo izostal.”

  Slovenija bo imela tudi letos na cestni dirki osem predstavnikov. Podatek, ki pove, kako vrhunski so naši kolesarji v svetovnem merilu. “To, da imamo spet osem kolesarjev na dirki svetovnega prvenstva … to nam je v ponos, to je sad dela celotnega slovenskega kolesarstva. Skozi leta se dela vrhunsko, predvsem v mlajših kategorijah in tega se ne da spregledati. Zaradi tega so rezultati vrhunski! Na to smo vsi, ki delamo v slovenskem kolesarstvu, zelo ponosni.” Hauptman je še dodal, da bodo dirkali tudi za nesrečnega Luko Mezgeca, ki bi sicer bil pomemben člen reprezentance, a se je poškodoval na Dirki po Španiji.

  Slovenian cycling team press conferenceNa predstavitev je prišel tudi Pogačar, ki je pred dnevi osupnil športno javnost z izjemnimi vožnjami na španski Vuelti, kjer je osvojil končno tretje mesto. “Za reprezentanco je vedno lepo nastopati. Dal bom vse od sebe. Bomo videli, kako se bo izšlo na dirki,” je dejal Pogačar, ki meni, da mu forma prav dosti ne bo padla. Kapetan pri članih še ni določen.

  Še zdaleč pa člani ne bodo edini, ki bodo Slovenijo zastopali v Yorkshiru. Omenjene Bujakovo, Bravčevo in Pintarjevo bo do čimboljših izidov skušal popeljati selektor Gorazd Penko. Na čelu reprezentance do 23 let je Martin Hvastija, ki je izbral Žigo Horvata, Aljaža Jarca, Žigo Jermana, Jako Primožiča in Tilna Finkšta. Mladince vodi Andrej Cimprič, na štartu pa bodo Gal Glivar, Boštjan Murn in Aljaž Colnar. Mladinke je izbral Martin Krašek, v ekipi pa so Ana Ahačič, Nika Jančič, Metka Mikuž in Tjaša Sušnik.

  Slovenija na SP v Yorkshiru:

  Moški Elite:
  Grega Bole (Bahrain Merida), Matej Mohorič (Bahrain Merida), David Per (Adria Mobil), Luka Pibernik (Bahrain Merida), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Jan Polanc (UAE Emirates), Primož Roglič (Jumbo Visma), Jan Tratnik (Bahrain Merida), selektor: Andrej Hauptman

  Ženske Elite:
  Urška Bravec (BTC City Ljubljana), Eugenia Bujak (BTC City Ljubljana), Urša Pintar (BTC City Ljubljana), selektor: Gorazd Penko

  Člani do 23 let:
  Žiga Horvat (Adria Mobil), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Žiga Jerman (Groupama FDJ), Jaka Primožič (Kranj), Tilen Finkšt (Rog), selektor: Martin Hvastija

  Mladinci:
  Gal Glivar (Adria Mobil), Boštjan Murn (Adria Mobil), Aljaž Colnar (Adria Mobil), selektor: Andrej Cimprič

  Mladinke:
  Ana Ahačič (Kranj), Nika Jančič (Rog), Metka Mikuž (Nova Gorica), Tjaša Sušnik (Kranj), selektor: Martin Krašek

  Program SP:

  nedelja, 22. september: mešana štafeta (Roglič, Pogačar, Tratnik, Bravec, Bujak, Pintar)
  ponedeljek, 23. september: kronometer- mladinke (Ahačič, Jančič), mladinci (Murn, Glivar)
  torek, 24. september: kronometer – moški U23 (Primožič) in ženske Elite
  sreda, 25. september: kronometer – moški Elite (Roglič, Tratnik)
  četrtek, 26. september: cestna dirka – mladinci
  petek, 27. september: cestna dirka – mladinke, moški U23
  sobota, 28. september: cestna dirka – ženske Elite
  nedelja, 29. september: cestna dirka – moški Elite

  Foto: Grega Valančič / Sportida

  Comments are closed.