Neffova evropska prvakinja, Tanja Žakelj tik za deseterico


 • Neffova evropska prvakinja, Tanja Žakelj tik za deseterico

  Neffova evropska prvakinja, Tanja Žakelj tik za deseterico

  Glasgow, 7. avgusta –  Najboljša slovenska gorska kolesarka v olimpijskem krosu Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu zasedla 12. mesto. Zmagala je svetovna prvakinja, Švicarka Jolanda Neff, in se razveselila tretjega naslova najboljše na stari celini.

  Na pet krogov dolgi dirki oziroma po 28 kilometrih je Neffova drugouvrščeno Francozinjo Pauline Ferrand Prevot prehitela za dve minuti in štiri sekunde. Na tretjem mestu je končala Belgijka Githa Michiels s tremi minutami in 27 sekundami zaostanka.

  Nekdanja dvakratna evropska prvakinja Žakljeva je na 12. mestu zaostala sedem minut in 20 sekund.

  Neffova in Ferrand-Prevotova sta bili v ospredju celotno dirko, dobra dva kroga je z njima dirkala tudi norveška veteranka, 45-letna Gunn-Rita Dahle Flesjaa, a se ji je nato strgala veriga, tako da je ostala daleč od bojev za najvišja mesta. Že takrat je imela Švicarka nekaj sekund prednosti, ki jih je nato do konca dirke močno povečala.

  Na progi je uživala

  2018 European Championships - Mountain Bike, Women's Cross-Country - Cathkin Braes Mountain Bike Trails, Glasgow, Britain - August 7, 2018 - Silver medallist Pauline Ferrand Prevot of France, gold medallist Jolanda Neff of Switzerland and bronze medallist Githa Michiels of Belgium celebrate on the podium. REUTERS/Russell Cheyne

  “Proga je bila izjemna, z veliko zavoji, manjšimi skoki, spusti so bili zelo zahtevni. To mi je všeč, v tem uživam. Zabavala sem se. Zmaga mi pomeni zelo veliko. Naslov sem že pred tem dvakrat osvojila, nazadnje sem ostala brez njega, ko sem padla. Uresničila sem sanje, ko sem tretjič zmagala na EP,” so bile prve misli Neffove.

  Slovenka je v Glasgowu oddirkala v slogu letošnje sezone – s slabšo prvo polovico in boljšo drugo polovico dirke. Po dveh krogih je bila na 17. mestu, nato pa počasi začela pridobivati mesta, vendar je bil zaostanek previsok, da bi se nekdanja dvakratna evropska prvakinja vmešala v boj za višja mesta.

  “Začetek je bil zanimiv, držala sem se najboljših, a nisem bila dovolj spredaj. V prvi polovici sta bila dva zahrbtna tehnična dela. Prve tekmovalke so se tam odpeljale, me zadaj smo delale napake in izgubljale čas. Če je ena pred tabo naredila napako, smo vse izgubljale sekunde. Napake pa smo delale vse. Na progi sem se počutila dobro. Tehnične dele sem dobro odpeljala, navzgor nisem dovolj dobra. Z dirke sem potegnila, kar sem lahko. Navzgor sem šla z glavo, nisem trošila energije,” je črto pod dirko potegnila Žakljeva.

  V Glasgowu tudi slovenski navijači

  Dirko za evropske naslove, ki sta jo od najboljših izpustili le lanska prvakinja Ukrajinka Jana Belomojna in Danka Annika Langvad, so popestrili tudi navijači Žakljeve. V Glasgow jih je pripotovalo 24, z vzkliki “Kdor ne skače, ni Slovenc” pred startom pa so vzbudili nekaj pozornosti prirediteljev, tujih novinarjev, navijačev in prostovoljcev. Glasni so bili tudi na posameznih delih proge ter v cilju.

  “Proti domačinom so po številčnosti zmagali. Bili so glasni. Druge tekmovalke so se mi zahvalile za podporo mojih navijačev. Všeč mi je bilo. Rezultatsko je, kakor je, upam, da niso razočarani. Ni bilo slišati, da bili. Upam, da so uživali, jaz sem, ko sem jih slišala,” je o tem povedala 29-letnica.

  Popoldan bodo dirkali še moški, na startu pa ni nobenega Slovenca. Gorske kolesarje že v sredo zjutraj čaka pot proti Kanadi, kjer bodo konec tedna nastopili na predzadnji dirki svetovnega pokala.

  (Vir: STA)

  Comments are closed.