Penko na evropskem prvenstvu osvojil srebrno medaljo


 • Penko na evropskem prvenstvu osvojil srebrno medaljo

  Penko na evropskem prvenstvu osvojil srebrno medaljo

  Brno, 13. julija – Izidor Penko je na evropskem prvenstvu za mladince in kolesarje do 23 let poskrbel za nov uspeh slovenskega kolesarstva. V vožnji na čas v konkurenci mlajših članov je osvojil odlično srebrno medaljo, prehitel ga je le Italijan Edoardo Affini, s katerim se je boril že na sredozemskih igrah. Penko je za zlatom in naslovom evropskega prvaka zaostal 25 sekund.

  V vožnji na čas je slovenska reprezentanca pod vodstvom Martina Hvastije na štart ob Penku poslala še Tadeja Pogačarja. Drugi z državnega prvenstva tokrat ni vozil tako hitro, končal je na še vedno solidnem 16. mestu in za Affinijem zaostal za dobro minuto in pol.

  Od Tarragone gre le še na bolje

  Penko je že v Tarragoni na sredozemskih igrah pokazal, da se njegova forma počasi, a vztrajno vzpenja. Tokrat je bil še nekoliko boljši kot v Kataloniji, progo je premagal v 29 minutah in 52 sekundah in zaostal le za Affinijem, ki velja za enega najboljših mladih kronometristov na svetu.

  »Proga je bila zelo zahtevna, vedel sem, kaj lahko pričakujem in da sem na takšni progi lahko dober, a nisem pričakoval, da se lahko kaj takega zgodi. Na mediteranskih igrah sem odpeljal dobro, zato sem bil optimist, a je ta rezultat presenetil tudi mene, čeprav ponavadi že med vožnjo vem, kam lahko posežem. Pred evropskim prvenstvom sem bil malo utrujen, zato sem bolj počival pred dirko in očitno mi je dobro uspelo, s tem drugim mestom sem res zadovoljen,« se je iz Brna oglasil Izidor Penko. 

  V prvem krogu rezerviran, v drugem odličen

  Zadovoljen je bil tudi selektor Hvastija: »Kronometer je bil sestavljen iz dveh krogov, v vsakem je bil tudi zahteven vzpon, Izidor je začel nekoliko bolj rezervirano, a je bil že v prvem krogu devet sekund hitrejši od Tadeja, zato smo vedeli, da je dobro na poti. Nato je le še dodajal na plin, v drugem krogu je res odpeljal odlično. Na koncu ga je prehitel le Affini, ki je pravi specialist za kronometer. Tadej je v prvem krogu odpeljal zelo dobro, nato pa je malo popustil v drugem delu, pričakovali smo, da bo okrog 11, 12 mesta, a njega glavni cilj čaka še v nedeljo, takrat pričakujemo od njega še več.«

  Šest sekund je za Penkom zaostal Avstrijec Markus Wildauer, ki se je moral zadovoljiti z bronastim odličjem, Penko pa je med drugim prehitel tudi enega največjih talentov med mlajšimi člani Marca Hirschija, ki je bil tokrat v Brnu na 23 kilometrov dolgi progi peti.

  penko

  Že dopoldne so s kronometrom opravili tudi mladinci, kjer je bil med Slovenci najboljši Aljaž Omrzel, na 24. mestu je za zmagovalcem Remcom Evenpoelom iz Belgije zaostal za slabe tri minute.

  Comments are closed.