Pogačar na Pokljuki ugnal Rogliča


 • Pogačar na Pokljuki ugnal Rogliča

  Kolesarski as Tadej Pogačar je s časom 31:10 osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Za devet sekund je na 15,7 kilometra dolgi gorski trasi na Pokljuko ugnal favoriziranega Primoža Rogliča.

  28. junij

  Tretji je bil Jan Polanc z zaostankom minute in 47 sekund. Med ženskami je slavila Urška Žigart pred Blažo Pintarič in Urško Bravec. Na 15,7 kilometra dolgi trasi z vzponom do priljubljenega biatlonskega središča so morali kolesarji premagati 721 metrov višinske razlike, v prvem delu pa so se spopadli s 7,9 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 6,9 odstotka.

  Mnogi so zaradi klanca v prvem in položnega dela trase v drugem delu zamenjali kolesa s tistimi za kronometer v želji, da bi pridobili kar največ časa. Roglič (Jumbo – Visma) je traso odpeljal na enem kolesu, medtem ko sta Pogačar in Jan Polanc (oba UAE Team Emirates) pred zadnjimi šestimi kilometri zamenjala kolo. Najboljši so v Zgornjih Gorjah začeli preizkušnjo v močnem nalivu, na cilj pa so pred številnimi navijači v novem kolesarskem prazniku prišli v sončnem vremenu.

  Menjava kolesa po slabih desetih kilometrih je očitno pomagala Pogačarju do ubranitve naslova v vožnji na čas, potem ko je slavil že lani v okviru maratona Franja. Kot je kasneje razkril Jan Polanc, so predstavniki moštva UAE Team Emirates z obema slovenskima kolesarjema vred preračunali, da z menjavo kolesa sicer izgubijo okoli deset do 15 sekund, s kolesom za vožnjo na čas pa nato do konca prekolesarijo nekje med 20 in 30 sekund hitreje, kar je prineslo razliko v boju s štoparico in Rogličem.

  Slednji je ob vožnji s cestnim kolesom neuspešno zasledoval dvojni naslov na članskih preizkušnjah v istem letu, kar je v zgodovini državnih prvenstev uspelo le enemu kolesarju. Saša Sviben je dvojno krono osvojil leta 1997.

  Pogačar je tako znova dokazal, da je vse bolj dorasel tekmec lani najboljšemu kolesarju tudi v kronometru. Pogačar in Roglič sta se doslej trikrat pomerila v vožnji na čas na isti dirki, prvič pa je bil boljši mlajši kolesar. Med najboljšimi slovenskimi kolesarji na startu ni bilo Mateja Mohoriča, ki se je nastopu odrekel zaradi začetka višinskih priprav moštva Bahrain – McLaren. Nastopil ni niti zmagovalec prve dirke na slovenskih tleh v tej sezoni Luka Mezgec, ki je specialist za sprinte in je v petek, 19. junija, dobil kriterij Tadeja Pogačarja v Komendi.

  “Res sem zadovoljen, da sem zmagal. Šlo je na tesno. Primož je šel prav tako fenomenalno in bila je res dobra borba. Presrečen sem, ker sem danes popravil, kar mi prejšnji teden ni uspelo. Premagati prvega kolesarja sveta je vedno nekaj posebnega,” je po zmagi zadovoljno dejal Pogačar in dodal: “Recimo, da je zdaj 1:1. Kapo dol, Primožu in čestitke. Res je dober kolesar. V čast mi je, da lahko dirkam z njim, proti njemu in ga kdaj tudi premagam. Glede na trenutno situacijo je bilo to vse, kar sem lahko naredil. Tudi na Touru bomo verjetno menjali kolesa, tako da je bil to dober trening. Dal sem vse od sebe. Vedno bom dal vse od sebe in res sem zadovoljen.”

  Roglič, ki so ga tudi na Pokljuki spremljali številni navijači, je povedal: “Ni bilo slabo. Nek start je. Vse čestitke danes Tadeju. Bil je najmočnejši in je zasluženo zmagal. Sam lahko optimistično gledam naprej in počasi začnem s pripravami na dirke. Rekel bi, da sem izgubljal po celi trasi, saj se nisem najbolje počutil. Težko se je spet privaditi na tekmovalni ritem. To je bila prava preizkušnja. Če v zadnjih dveh mesecih nisem naredil niti enega intervala daljšega od štirih minut, je bilo tole kar ‘lušten’ zalogaj za opraviti. Šel sem na polno, potem pa malce bolj trpel do konca. Po vojni je lahko razglabljati, kako in kaj storiti z menjavo kolesa. Ampak dejstvo je, da če bi bil močnejši in bi bolj pritiskal na pedala, bi se izšlo meni v prid.”

  Najboljše kolesarje s pogodbami v svetovni seriji zdaj čakajo priprave in višinski tabori pred začetkom sezone, ki se bo predvidoma začela v Italiji z dirko Strade Bianche 1. avgusta.

  Med ženskami je v okrnjeni konkurenci slavila boljša polovica Tadeja Pogačarja, Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana). Dokazala je, da ji je trasa, kot je bila današnja, pisane na kožo, o čemer priča tudi podatek, da je najbližjo konkurentko Blažo Pintarič (Pintatim) ugnala za tri minute in deset sekund, tretjo Urško Bravec (Ale BTC Ljubljana) pa za pet minut in 4 sekunde.

  Vseeno pa si je, kot je dejala po zmagi, želela primerjave predvsem z Eugenio Bujak in Uršo Pintar, ki bi sicer sodili med favoritinje na današnji preizkušnji, a nista nastopili. Med mlajšimi člani je bil v moški konkurenci seveda najboljši 21-letni Pogačar, drugi je bil Kristjan Hočevar, tretji pa Nik Čemažar. Pri mlajših članicah je bila na startu le Lara Maretič, ki je naslovu v cestni dirki prejšnjo nedeljo dodala še naslov v vožnji na čas.

  DP v vožnji na čas, izidi:

  člani:
  1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
  2. Primož Roglič (Team Jumbo Visma)
  3. Jan Polanc (UAE Team Emirates)

  članice:
  1. Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana)
  2. Blaža Pintarič (Pintatim)
  3. Urška Bravec (Ale BTC Ljubljana)

  mlajši člani:
  1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
  2. Kristjan Hočevar (MebloJogi Pro-Concrete)
  3. Nik Čemažar (KK Kranj)

  mlajše članice:
  1. Lara Maretič (BTC City Ljubljana)

  starejši mladinci:
  1. Gal Glivar (KK Adria Mobil)
  2. Aljaž Colnar (KK Adria Mobil)
  3. Jaka Špoljar (KK Adria Mobil)

  starejše mladinke:
  1. Tjaša Sušnik (BTC City Ljubljana)
  2. Patricija Tušar (BTC City Ljubljana)
  3. Metka Mikuž (MebloJogi Pro-Concrete)

  mlajši mladinci:
  1. Aljaž Petek (KK Kranj)
  2. Natan Gregorič (Ljubljana Migimigi)
  3. Grega Podlesnik (Tanin Sevnica)

  mlajše mladinke:
  1. Pija Galof
  2. Nuša Moroz
  3. Lucija Hočevar

  KZS/STA

  Preberi še:
  Veliki dvoboj pripadel Rogliču

  Comments are closed.