Roglič napadal, zmagal pa Pinot


 • Roglič napadal, zmagal pa Pinot

  Roglič napadal, zmagal pa Pinot

  Como, 17. oktobra – Francoski kolesar Thibaut Pinot je zmagovalec enodnevne dirke po Lombardiji, zadnje evropske preizkušnje za točke svetovne serije. Član ekipe Groupama FDJ je po 241 kilometrih v Comu slavil pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na drugem in Belgijcem Dylanom Teunsom na tretjem mestu.

  Pinot je zahtevno in prestižno klasiko dobil z napadom na vzponu 14 kilometrov pred ciljno črto, ko se je odpeljal Nibaliju. Na spustu je hitro napravil razliko, zdelo se je že, da je Nibali povsem popustil, ko ga je skupina sedmih kolesarjev tri kilometre pred koncem že ujela, pa je Italijan še enkrat napadel in si prikolesaril drugo mesto. Sprint za tretje mesto je dobil Teuns.

  Pinot je po svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je končal na devetem mestu, na italijanskih cestah pokazal, da je v izvrstni formi. Na dirki Giro dell’Emilia je bil peti, na dirki Tre Valli Varesine drugi, na najstarejši dirki na svetu Milano-Torino pa je slavil zmago.

  Na zadnji od velikih dirk sezone, na koledarju svetovne serije je le še kitajska dirka Guangxi, ki je na sporedu prihodnji teden, so dirkali trije Slovenci. Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) in Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) niso končali v ospredju. Najvišje je končal Roglič, z zaostankom treh minut in štirih sekund je bil 17. Zasavec je bil 20 kilometrov pred koncem še z najboljšimi, na zadnjem vzponu Sormano še ob Pinotu in Nibaliju ter s Kolumbijcem Eganom Bernalom, a do cilja ni zdržal. Mohorič je na 56. mestu zaostal 8:57 minute, Špilak na 60. pa 10:36 minute.

  “Dirko smo začeli z načrtom, dirkali smo, kot smo načrtovali. Na koncu nisem imel dovolj moči za vrh. Prvič sem se sam boril na enodnevni dirki za najboljša mesta, pridobil sem prepotrebne izkušnje, da lahko v prihodnosti dirkam za najvišja mesta,” je na cilju razlagal letošnji junak kolesarske sezone Roglič. Kot je priznal, se je po tem, ko je izpustil ritem najboljših, boril za vsak meter do ciljne črte, saj je bila to zanj zadnja dirka sezone.

  Roglič je za boj z najboljšimi zmanjkalo tudi izkušenj z dirkanjem na enodnevnih preizkušnjah. “Sem nov v primerjavi z ostalimi. Tudi po številu oddirkanih klasik. Vsako leto je za mano kakšna nova. To so potrebne izkušnje za nove sezone.”

  Kot je že večkrat povedal, si želi biti kompleten kolesar, tekmovalec, ki je dober na enotedenskih in tritedenskih dirkah ter enodnevnih klasikah. Tovrsten tip kolesarja je denimo Alejandro Valverde, letošnji svetovni prvak. “Upam, da uspem kaj prej kot Valverde. Želim biti kompleten kolesar. Zakaj pa ne? Tudi ostali, ki zmagujejo klasike, so dobri na tritedenskih dirkah. Stvar je mogoča. Tudi sam bi si želel biti čim boljši na tej poti,” je dejal Roglič.

  Drugi slovenski junak sezone Mohorič je bil na cilju zadovoljen z ekipnim izplenom, sam je imel naloge pomočnika. “Nisem se počutil odlično. Bil sem ob Nibaliju, pomagal sem mu pri pozicioniranju. Pokrival sem napade do vzpona na Sormano, tam se je moje delo zaključilo,” je opisal zadnjo dirko sezone Mohorič, ki v naslednji sezoni bolj cilja na enodnevne dirke. “Upam, da se bom naslednje leto lahko pripravil na prve italijanske klasike, dobro pripravljenost želim izkoristiti za belgijske klasike.”

  (Vir: STA)

  Comments are closed.