Roglič svetovni podprvak v kronometru


 • Roglič svetovni podprvak v kronometru

  Roglič svetovni podprvak v kronometru

  Primož Roglič je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru v Bergnu in s tem postal prvi Slovenec z odličjem na SP v kronometru in drugi Slovenec z medaljo na SP. Prehitel ga je le Tom Dumoulin. Sijajen slovenski dan na Norveškem je z desetim mestom zaokrožil Jan Tratnik. Slovenija je edina reprezentanca s kar dvema kolesarjema med najboljšo deseterico.

  26-letni Nizozemec, ki je maja zmagal na Dirki po Italiji, je upravičil vlogo favorita in za 58 sekund prehitel Rogliča. Tretje mesto je zasedel zmagovalec Toura in Vuelte Chris Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund.

  Prvič v zgodovini SP se je kronometer končal z zaključnim vzponom in prvič v zgodovini z možnostjo menjave kolesa. Vse skupaj je na koncu popestril še dež, ki je med nastopom najboljših namočil cesto. Proga je bila dolga 31 kilometrov, zadnji vzpon na Floyen pa je bil dolg 3,4 km s povprečnim naklonom 9,1 odstotka. Najhitreje izmed vseh ga je odpeljal prav Roglič, ki je s tem nadgradil sanjsko sezono. Pred dvema mesecema je postal tudi prvi Slovenec, ki je dobil etapo na Touru.

  “Temu, da se posvetim kronometru na SP, sem se odločil na začetku sezone, ko sem videl, da mi proga tu odgovarja. To je bil dober cilj. Temu sem sledil v drugem delu sezone. Le nekaj več treninga sem namenil vožnjam na kolesu,” je povedal Roglič. Slovenski junak je na odru za zmagovalce sredi Bergna stal v družbi zmagovalca dirke po Italiji Dumoulina in zmagovalca dirke po Franciji ter Španiji Frooma, torej zmagovalcev največjih etapnih dirk na svetu. “Zelo lepo je končati v tej družbi izjemnih kolesarjev. Skušam se razviti v smeri, da postanem kolesar za največje dirke,” je pripomnil.

  Selektor Hauptman prvi Slovenec z medaljo
  Roglič je postal prvi Slovenec z odličjem na SP-ju v kronometru in drugi Slovenec z medaljo na svetovnih prvenstvih. Prvi jo je osvojil zdajšnji selektor reprezentance Andrej Hauptman na cestni dirki leta 2001 v Lizboni, ko se je veselil brona.

  Menjava kolesa se je obrestovala
  27-letni Roglič je zahteven in zavit vzpon začel z menjavo kolesa, poteza pa se mu je lepo obrestovala. Čeprav je bil na delu trase do vzpona nekoliko zadržan, je v vožnji navkreber pokazal, kako močan je, ter iz metra v meter pridobival sekunde, na koncu pa s prestola vodilnega potisnil do takrat vodilnega Portugalca Nelsona Oliveiro. Zasavca je prehitel le še glavni favorit Dumoulin.

  Tratnik dolgo časa v vodstvu
  Tudi Tratnik je blestel. Začel je zadržano, a nato do konca stopnjeval ritem, ni se odločil niti za napovedano menjavo kolesa. S kronometrskim kolesom je izvrstno odpeljal tudi vzpon in na vrh pripeljal do prvega mesta, pred Belgijcem Laurensom De Plusom, ki je takrat vodil, je imel 51 sekund prednosti. Na vrhu hriba nad Bergnom je ostal precej časa, zaključek reprezentančnega kolega pa je že spremljal v dolini. Od novega prvaka je bil počasnejši minuto in 43 sekund.

  “Se še ne zavedam, da sem deseti najboljši kronometrist na svetu. Računal sem, da bom med 20. in 30. mestom. Kar se je danes zgodilo, še sam ne morem verjeti. Vesel sem zase, posebej pa za Primoža,” so bile prve besede Tratnika. “Res sem dolgo sedel na sedežu, malo me je že zadnjica bolela. Ampak se je splačalo. Ne morem verjeti, to je res nekaj neverjetnega,” je žarel Tratnik.

  Hauptman: Primož je zame danes zmagal
  Selektor kolesarske reprezentance Andrej Hauptman dobro ve, kako osvojiti medaljo na svetovnem prvenstvu, saj je bil od leta 2001 edini Slovenec z osvojeno kolajno, takrat je bil bronast na cestni dirki. Njegov dosežek je danes nadgradil Primož Roglič s srebrno medaljo v vožnji na čas na prvenstvu v Bergnu, Hauptman pa je žarel od zadovoljstva.

  “To je zgodovinski dosežek. Vesel sem, da sem zraven. Vožnja, kot jo je prikazal Primož … Kar kocine ti gredo pokonci. Sploh v zadnjih kilometrih, ko je spust vozil po mokrem. Primoža skušaš pilotirati, slišiš, da favoriti padajo … Ni lahko povedati, kako naj vzame ovinek. Primož je dokazal iz kakšnega testa je. Zame je danes zmagal,” je bil vesel Hauptman.

  “Startal je odlično, potem je imel manjšo krizo. Kaj bi bilo, če bi bilo. Mislim, da je brezpredmetno o tem razmišljati. Fenomenalno je odpeljal zaključek po dežju, še bolje zadnji vzpon z najhitrejšim časom. Samo kapo dol,” je nadaljeval slovenski selektor, ki je pohvalil delo celotne reprezentance, pozabil ni niti mehanikov, ki so svoj delček v mozaik dodali v območju, kjer so kolesarji menjali kolesa. Če pogledamo po nekaterih podatkih, ki jih imamo, smo najhitreje zamenjali. Ponosen sem, da sem del tega.”

  Hautpman je na vroči selektorski stolček sedel v začetku tega leta in se kmalu pogovoril s kolesarji, ki jih je videl v svojih načrtih za evropsko in svetovno prvenstvo. “S Primožem sva se takoj po mojem imenovanju slišala. Takoj mi je povedal, da ima prenaporen program, da bi vozil EP. Rekel je, da mu je glavni cilj sezone SP v kronometru. Vse je šlo po planu,” je o sodelovanju z Zasavcem dejal 42-letni nekdanji izvrstni kolesar.

  A dela za Hauptmana in Rogliča na SP na Norveškem še ni konec. V nedeljo je na sporedu še cestna dirka, kjer ima slovenska ekipa prav tako visoke cilje. Rogliču in Janu Tratniku se v četrtek pridruži še preostala četverica Luka Mezgec, Luka Pibernik, Matej Mohorič in Jan Polanc. Slovenski selektor verjame, da njegovi fantje še niso rekli zadnje besede, Rogličeva medalja pa ji bo vlila dodatnega zagona.

  “Za celo reprezentanco bo to delovalo sproščujoče. Če gre vse po maslu, kakor gre že cela sezona, gre pač vse po maslu. Seveda se lahko hitro kaj zalomi. Verjamem, da imamo ekipo, kot je že dolgo nismo imeli. Prepričan sem, da bo v nedeljo še en uspešen dan za slovensko reprezentanco,” je zaključil Hauptman. Slovenski selektor verjame, da njegovi fantje še niso rekli zadnje besede, Rogličeva medalja pa ji bo vlila dodatnega zagona.

  (vir: STA)


  Končni rezultati kronometra, 31 km:
   1. T. DUMOULIN    NIZ    44:41 
   2. P. ROGLIČ     SLO    +0:58 
   3. C. FROOME     VB     1:21 
   4. N. OLIVEIRA    POR    1:28 
   5. V. KIRJIENKA    BLR    1:28 
   6. G. MOSCON     ITA    1:29 
   7. W. KELDERMAN    NIZ    1:34 
   8. R. DENNIS     AVS    1:37 
   9. T. MARTIN     NEM    1:40 
  10. J. TRATNIK     SLO    1:43

  DSC09661


  FOTOGALERIJA


  * PRIMOŽ ROGLIČ

  – rojen: 29. 10. 1989
  – prebivališče: Strahovlje
  – poklic: profesionalni kolesar
  – hobiji: ni časa za hobije
  – klub: LottoNL-Jumbo

  * Največji uspehi:
  – OI:
  10. mesto, vožnja na čas, Rio de Janeiro 2016
  26. mesto, cestna dirka, Rio de Janeiro 2016

  – SP:
  2. mesto, vožnja na čas, Bergen 2017
  24. mesto, vožnja na čas, Doha 2016

  – EP:
  7. mesto, vožnja na čas, Plumelec 2016

  – drugi uspehi:
  1. mesto v etapi dirke po Franciji 2017
  1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki Ster ZLM 2017
  1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Romandiji 2017
  1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Baskiji 2017
  1. mesto v etapi na dirki po Baskiji 2017
  1. mesto skupno na dirki po Algarveju 2017
  1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Italiji 2016
  1. mesto skupno na dirki po Sloveniji 2015
  1. mesto skupno na dirki po Azerbajdžanu 2015
  1. mesto v etapi na dirki po Azerbajdžanu 2015 in 2014
  1. mesto na državnem prvenstvu v vožnji na čas 2016
  1. mesto v etapi na dirki po Sloveniji 2015
  1. mesto v etapi na dirki Qinghai Lake 2015
  2. mesto skupno na dirki Ster ZLM 2017
  2. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017
  2. mesto v etapi na dirki (vožnji na čas) po Italiji 2016
  2. mesto skupno na dirki po Hrvaškem 2015
  3. mesto skupno na dirki po Romandiji 2017
  3. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017
  3. mesto v etapi na dirki po Valencii 2017
  3. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Poljski 2016

  Comments are closed.