Sagan v Valenceju še tretjič najboljši


 • Sagan v Valenceju še tretjič najboljši

  Sagan v Valenceju še tretjič najboljši

  Valence – Po treh zelo težkih alpskih etapah kolesarske dirke po Franciji se je današnja 13. s ciljem v Valenceju po 169,5 kilometra končala z obračunom še preostalih sprinterjev. Najmočnejši med njimi je bil pričakovano svetovni prvak, Slovak Peter Sagan. Britanec Geraint Thomas je obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

  Slovenski šampion Primož Roglič je tako kot Thomas in drugi najboljši v skupnem seštevku do cilja prišel v času zmagovalca in z glavnino. Zdaj je tudi uradno četrti v skupnem seštevku, saj se na startu ni pojavil Italijan Vincenzo Nibali, ki je v četrtek v zaključnih kilometrih padel in si poškodoval hrbtno vretence. Nibali je slabo novico, da je zanj Toura že konec, potrdil v četrtek pozno zvečer.

  Sagan že enajstič najboljši

  Po treh dneh garanja v Alpah so si kolesarji danes lahko nekoliko oddahnili, saj je bila pred njimi ravninska etapa. Najboljši v skupnem seštevku se tako pretirano niso naprezali, le držati so morali stik z glavnino in se izogibati težavam.

  V begu so se danes znašli Belgijec Thomas De Gendt, Švicar Michael Schär, Novozelandec Thomas Scully in Belgijec Dimitri Claeys. Glavnina je kot zadnjega ujela Schära 5,7 kilometra od cilja, ko so se že izoblikovali sprinterski vlaki. V zadnjem kilometru je pogumno napadel Belgijec Philippe Gilbert, a je bil njegov napad prehiter.

  Sagan je z zmago, tretjo na letošnjem Touru in 11. na največji etapni dirki na svetu, še povečal prednost v boju za zeleno majico najboljšega po točkah. Drugi v etapi je bil Norvežan Alexander Kristoff, tretji pa Francoz Arnaud Demare.

  »Današnja etapa je bila za vse vredna zlata. Rezultat je fantastičen. Vsi v skupini smo se danes lahko regenerirali. Vesel sem, da sem zmagal. Hvala ekipi, spet je opravila zelo dobro delo. V zaključku sem bil malce pozen, skušal sem se prebiti naprej, obdržal sem stik s Kristoffom in vesel sem, da sem ga premagal. Zelena majica je kot kaže moja, a priti bo treba do Pariza,« je povedal Sagan. Slovak ima zdaj na računu 398 točk, prvi zasledovalec Kristoff pa 170.

  Pred karavano zanimiv konec tedna

  Roglič (LottoNL-Jumbo) je današnjo etapo končal na 45. mestu, Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil 73., zaostal je eno minuto in pet sekund.

  Thomas ima po 13 etapah eno minuto in 39 sekund prednosti pred rojakom in moštvenim kolegom pri ekipi Sky Chrisom Froomom. Na tretjem mestu je Nizozemec Tom Dumoulin z minuto in 50 sekundami zaostanka, Rogličev zaostanek znaša dve minuti in 46 sekund. Koren je 108.

  Kolesarje v soboto čaka razgibana etapa med Saint-Paul-Trois-Chateaux in Mendejem, dolga bo 188 kilometrov, zaključek pa bo kar težek, saj je cilj postavljen navkreber, že pred tem pa tekmovalce čakajo trije kategorizirani vzponi.

  (Vir: STA, foto: AFP)

  Comments are closed.