20 slovencev v Dohi

20 slovencev v Dohi

Tudi tokrat se bo kolesarska sezona na najvišji ravni končala s svetovnim prvenstvom, ki ga bo med obema nedeljama, ki sta pred nami, gostila Doha v Katarju. Prvič doslej se bo zgodilo da dve leti zapored ni tekmovanja za mavrično majico kar dve leti na evropskih tleh. Doha pa bo sploh prvo mesto v arabskem svetu, ki bo gostila svetovno prvenstvo. Obenem je to potrdilo, da se tudi dirke na najvišji ravni selijo v ta del sveta, saj smo v tem letu dirko Po Katarju že spremljali (op.a. bila je tudi kot nekakšna generalka za prvenstvo), le teden po koncu SP pa bo del karavane še ostal na Arabskem polotoku, saj sledi še dirka po Abu Dhabiju.

Tudi tokrat se bo prvenstvo začelo z moštvenim kronometrom, kjer se bo znova predstavila tudi zasedba ženske vrste BTC City Ljubljana, ki si želi ponoviti vsaj doslej najboljši slovenski dosežek, ki so ga Ljubljančanke dosegle z 8. mestom pred dvema letoma v Španiji. Gorazd Pebko bo v šesterico nastopajočih vključil tudi najboljšo slovensko kolesarko zadnjega obdobja Polono Batagelj, ki bo nato nastopila še predzadnji dan prvenstva na cestni preizkušnji za ženske:« Nedvomno bo za našo ekipo že prva nedelja prinesla velik izziv. Gre za razmere, ki jih doslej nismo bile vajene, ampak se bomo morale čim bolje prilagoditi in poskušati nalogo opraviti tako kot se od nas tudi pričakuje. Časa za obnovo moči bo dovolj, saj si na cestni dirki želim izboljšati doslej moj najboljši izid an svetovnih prvenstvih, ko sem bila v času zmagovalke na 44. mestu«. Ob Batageljevi bodo nastopile še Poljakinji Evgenija Bujak in Ana Plychta, Azerbajdžanka Olena Pavluhina, Hrvatica Mia Radotić in Nemka Corina Lechner.

Slovenija se bo za razliko od zadnjega prvenstva v Richmondu v ZDA predstavila tudi v  vožnji na čas. Visoko bo znova merila Primož Roglič, ki je prvi odpotoval v Doho, saj bo v nedeljo že nastopil v dresu nizozemske vrste LottoNL Jumbo. Tud tokrat si želi v najboljšo deseterico, kar mu je uspelo tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Na cestni preizkušnji v kategoriji Elite, ki se bo merila zadnji dan prvenstva pa se bo Slovenija predstavila z le tremi kolesarji.

Selektor Gorazd Štangelj je ob tem povedal:«Po desetih letih smo znova le pri treh tekmovalcih kar je seveda za tako dirko, ki nas čaka zelo malo. Nedvomno bo naš kapetan Luka Mezgec, enega pa bomo zagotovo morali žrtvovati za vse obveznosti, ki posamezne ekipe čakajo predvsem v tem prvem delu dirke, ki bo potekal po puščavi. Prepričan sem, da je to najboljša trojka, ki jo imamo v tem trenutku na voljo. Od mnogih dejavnikov pa je seveda odvisen potek dirke, ki ga je vedno nemogoče napovedati vnaprej. Tokrat bodo vremenske razmere zagotovo zelo pomembne, ampak o tem bomo razmišljali ko pridemo na prizorišče. Vsekakor si želimo čim boljši dosežek. Kot pravim pa dejavnikov na tej poti bo ogromno.«

Zelo visoke želje imajo v obeh mlajših moških ekipah, ki sta se že izkazali na letošnjih dirkah pokala narodov. Tadej Pogačar pa je na nedavnem evropskem prvenstvu osvojil bronasto odličje.

Kolesarska zveza Slovenije

foto: prijavim.se