Ben Hill prinesel zeleno majico Ljubljančanom

Ben Hill prinesel zeleno majico Ljubljančanom

Rogaška Slatina, 14. junij – Dirka po Sloveniji se je nadaljevala z drugo etapo, kjer je po pričakovanjih odločil šprint glavnine, v katerem je imel glavno besedo Dylan Groenewegen, ki je tako že pred Tourom pokazal zobe. Junak etape je postal tudi Avstralec v dresu Ljubljane Gusto Xaurum Ben Hill, ki je na letečih ciljih zbral dovolj odbitnih sekund, da je oblekel zeleno majico vodilnega.

Hill je bil v pobegu že včeraj, športni direktor Ljubljančanov Marko Polanc pa je že zjutraj napovedal, da bo Hill zagotovo poizkusil tudi v drugi etapi. Prebil se je v ubežno trojico, kjer je bil tudi šprinter Adrie Gašper Katrašnik, ki je dobil dva leteča cilja, Hill pa enega, skupaj je danes zbral sedem odbitnih sekund.

Potreboval je tudi dober razplet ciljnega šprinta in ga tudi dobil. Dylan Groenwegen je iz izgubljenega položaja prestavil v šesto prestavo in se veselil zanesljive ter povsem zaslužene zmage, Italijan Matteo Pelucchi pa je z drugim mestom ostal brez majice vodilnega. »Ekipa je dobro delovala do zadnjih dveh kilometrov, nato pa smo se malo izgubili, zato sem se moral v šprintu znajti sam. Začel sem ga v slabem položaju, vedel sem, da bom moral iti »na glavo«, imel sem močne noge in po včerajšnji smoli sem danes na srečo dočakal priložnost, da to tudi pokažem. Cilj je izpolnjen, saj je konkurenca na tej dirki res močna, s temi fanti se bom boril tudi na Tour, zato je ta zmaga še slajša,« je povedal Groenewegen, ki je bil v zadnjih metrih za razred hitrejši od tekmecev.

Sekunde so šle v prid Hillu

Po izračunih glavnih sodnikov so se razveselili v taboru Ljubljane Gusto Xaurum, Ben Hill pa je oblekel majico vodilnega na dirki, ki jo bo resda po napovedih slekel že jutri, a je bil uspeha res vesel: »Vedel sem, da potrebujem pravi čudež, če želim do zelene majice, a nisem imel nič za izgubiti. Nekako sem zdržal z glavnino do cilja, Simone Consonni ni bil med prvimi tremi, vse se je izteklo idealno, res ne morem verjeti. To je bil za nas sanjski dan, jutri bom majico zagotovo izgubil, ker je etapa pretežka zame, bom pa zagotovo užival vsako minuto, ko jo bom nosil.«

Jutri kolesarje čaka prvi pravi preizkus na letošnji dirki, vzpon na Celjsko kočo pa bo pokazal, kdo od favoritov lahko resno računa na končno zmago.