Bevc vodilni po prvem dnevu

Bevc vodilni po prvem dnevu

Reprezentanca Slovenije v kategoriji mlajših mladincev se do nedelje meri na mednarodni etapni dirki 40. GP Matoušek v okolici Brna na Češkem. Na štartu je 153 kolesarjev iz petnajstih različnih držav. Slovensko reprezentanco zastopajo naslednji kolesarji: Aljaž Omrzel, Jan Bevc, Žiga Jančar, Marko Jeretina, Marko Hozjan, Nace Malovič, Anže Skok in Maj Gungl. Prvi dan so imeli dopoldne na sporedu prolog v dolžini 1,6 kilometra in popoldan še etapo v dolžini 80 kilometrov.

Že na prologu so naši fantje dokazali, da so odlično pripravljeni, saj so zasedli mesta od 3-5, najbolj pa se je izkazal Jan Bevc, ki je le za 5 sekund zaostal za zmagovalcem, Dancem Hindsgaulom, prav tako drugi pa je bil kolesar danske Eriksen. Na odlično 4. mesto se je uvrstil Anže Skok, peti pa je bil Aljaž Omrzel.

Prva etapa: Popoldne je kolesarje čakala 80 kilometrov dolga etapa. Nastopajoči so morali premagati kar tri kategorizirane vzpone, med drugim tudi 3 kilometrski vzpon na Hartinkov, s povprečno naklonino 14%. Dirka je vse do zadnjih 20 kilometrih potekala dokaj mirno, nato pa se je zgodil množičen padec, kjer sta jo skupila tudi Jančar in Malovič, a sta lahko nadaljevala. Na zadnji vzpon je po pričakovanjih napadel Karel Vaček, ki je nato vse do cilja kolesaril povsem sam in zasluženo zmagal. Slabih 50 sekund za njim pa je v cilj prišla skupina 10 kolesarjih, kjer je nato 5. mesto zasedel Bevc, 6. Omrzel in 7. Skok. V naslednji skupini je na 12. mestu končal Jeretina.

Jan Bevc bo v drugi etapi vozil v beli majici najboljšega mladega kolesarja. Oblekel je majico najboljšega mladega kolesarja.