Borbeni Pogačar je privozil prvo slovensko deseterico

Borbeni Pogačar je privozil prvo slovensko deseterico

Innsbruck, 28. septembra – Na dirki mlajših članov je bila slovenska reprezentanca v ospredju, na štartni črti je v slovenskem dresu stal Tadej Pogačar, ki je letos blestel skozi celo sezono. Tudi tokrat je bil vrhunski, a mu je za stopničke malo zmanjkalo, vseeno pa je s sedmim mestom dosegel odličen rezultat.

»V prvih kilometrih sem se počutil res dobro, tudi na strmem vzponu v prvem delu pred krogi nisem imel nobenih težav, ekipa je naredila svoj del in me držala v ospredju, potem so nekaj časa narekovali še tempo na čelu glavnine. Ko pa so se začeli resni napadi Belgijcev, sem hitro videl, da nimam tistih pravih nog za enodnevne dirke, malo mi je zmanjkalo,« Pogačar ni iskal nobenih izgovorov.

Dirka se je zlomila na vzponu v zadnjem krogu, ko je Belgijec Bjorg Lambrecht narekoval silovit tempo in izničil pobeg nevarne skupine s štirimi Švicarji, ko pa so bili enkrat vsi skupaj, je Lambrecht še enkrat pospešil. Takrat je Pogačar izgubil stik z vodilnimi, ostal je nekaj metrov v ozadju in vodilnih do konca ni več ujel.

štart

V šprintu iztržil, kar se je dalo

Svetovni prvak je postal Mark Hirschi, ki je napadel deset kilometrov pred ciljem in se sam pripeljal čez ciljno črto. Bjorg Lambrecht je bil drugi, tretji pa presenetljivo Finec Jakko Haaninen.

Pogačar je v šprintu prišel do sedmega mesta: »V zaključku sem na krajši špički v mestu še poizkusil z napadom, ampak me je v levo nogo prijel krč, potem pa sem moral prihraniti vsaj nekaj moči za šprint in na srečo se je to izšlo. Deseterica je soliden rezultat, malo bom vseeno razočaran, potihem sem pričakoval več, a mislim, da sem glede na vse dobre dosežke v tej sezoni res lahko zelo zadovoljen.«

Do cilja je prišel tudi drugi Slovenec Jaka Primožič, ki je končal na 39. mestu: »Naredili smo, kar smo se dogovorili, tempo je bil v prvem delu hud, nato pa smo bili dogovorjeni, da bi jaz poizkusil z napadom dva kroga pred ciljem in naredil dirko še težjo. Na žalost so to pred mano storile že druge ekipe, tako da sem izgubil stik z vodilnimi in Tadej je ostal sam. Nato sem prišel do cilja, to bo dobra izkušnja za prihodnost.«

Jutri v Innsbrucku sledi cestna dirka članic, kjer bodo na štartu Urška Žigar, Urša Pintar, Polona Batagelj in Špela Kern.