Bujakova na EP z odlično vožnjo tik za deseterico

Bujakova na EP z odlično vožnjo tik za deseterico

Glasgow, 5. avgusta – Na evropskem prvenstvu so se za odličja pomerile kolesarke na cestni dirki, naslov prvakinje in zlata kolajna je pripadla Marti Bastianelli. Odlično sta dirkali Eugenia Bujak in Polona Batagelj, Bujakova je bila zelo blizu tudi prvi deseterici, a ji je zanjo na koncu malo zmanjkalo.

Trasa po ulicah mestnega jedra Glasgowa se je izkazala za zelo zahtevno, 130 kilometrov pa dovolj selektivnih, da bi lahko odločil tudi pobeg. Dolgo je kazalo na takšen razplet dirke za naslov evropske prvakinje, odločilni beg je uspel olimpijski prvakinji Anni van der Breggen in Elisi Longo Borghini. Še štiri kilometre pred ciljem sta imeli pol minute prednosti pred glavnino, kjer so tempo nekoliko nerazumljivo narekovale Nizozemke in lovile svojo ekipno kolegico, a bi vodilnemu paru vseeno uspelo, če ne bi preveč taktizirali.

Bujakovi je zadnji kilometer pobral preveč moči

Glavnina ju je ujela ob vstopu v zadnji kilometer, Eugenia Bujak se je želela še pred zadnjim desnim zavojem prebiti v ospredje, a je na vetru preživela preveč časa, kar ji je pobralo ravno toliko moči, da v šprintu ni bila konkurenčna najboljšim. Štiri Nizozemke, tri so delale za Marianne Vos, so lahko le nemočno opazovale, kako je po levi strani v ospredje švignila Marta Bastianelli in se razveselila naslova evropske prvakinje.

2018 European Championships - Road Cycling, Women's Road Race - Glasgow, Britain - August 5, 2018 - Marta Bastianelli of Italy wins the race. REUTERS/Russell Cheyne TPX IMAGES OF THE DAY

»Ta zmaga je zmaga cele ekipe, dirkale smo odlično, imela sem pomoč od štarta do cilja, dirka je bila hitra in zelo zahtevna. V zaključku šprint ni bil enostaven, že na zadnjem ovinku moraš biti na prvih položajih, če želiš biti v ospredju in danes mi je to uspelo, presrečna sem,« se je največje zmage v karieri veselila 31-letna Bastianellijeva.

Bujakova je začela šprintati nekoliko prepozno, nato je pridobila nekaj mest, a ji je za prvo deseterico malo zmanjkalo. Trinajsto mesto je vseeno najboljši slovenski rezultat na evropskih prvenstvih, v prvi skupini pa je končala tudi Polona Batagelj, ki je bila na koncu 27.

V prerivanjih ji manjka še malo poguma

»Zelo sem vesela, da sem lahko dirkala za Slovenijo in se pokazala. Dolgo sem čakala dirko, zjutraj sem čutila nekaj pritiska, ampak na koncu sem zadovoljna. Prva dva kroga sta bila zelo hitra, nismo pričakovali tega. Težko je bilo priti naprej, težko je bilo zadaj. Na koncu, ko sem bila spredaj, je bilo vse lažje,« je povedala Bujakova, ki je zadovoljna tudi s pomočjo preostalih reprezentančnih kolegic. »Dirka je bila zahtevna, bilo je treba pokrivati napade Nizozemk. Bilo je veliko vzponov, tehničnih odsekov, veliko pospeševanj. Vse je bilo treba nadzorovati,« je še povedala Bujakova, ki jo v sredo v Glasgowu čaka še vožnja na čas.

Z vožnjo nove pridobitve slovenske reprezentance je bil zadovoljen tudi selektor Gorazd Penko: »Malo ji manjka poguma v prerivanju v sprintih, kot je bil danes. Pokazala je izredno dobro pripravljenost. Tudi Polona Batagelj. Dirka je bila selektivna. Nizozemke so skušale narediti, kar smo pričakovali. Noge pa jih niso nesle, kot so jih spomladi, ko so kraljevale.«