Bujakova po sedmem mestu »vesela, da smo ji zaupali«

Bujakova po sedmem mestu »vesela, da smo ji zaupali«

Glasgow, 8. avgusta – Z vožnjo na čas na Škotskem so kolesarke na cesti zaključile z nastopi na evropskem prvenstvu. Kronometer je zaznamovalo močno deževje na nekaterih delih proge, ki je bila posledično zelo spolzka, v zahtevnih razmerah pa se je dobro odrezala tudi Eugenia Bujak, ki je na sedmem mestu zaostala za dobri dve minuti za pričakovano zmagovalko Ellen van Dijk.

Bujakova je bila prvotno osma, a so prireditelji kasneje ugotovili, da so imeli težave z merjenjem časa, zato so izide preverili še enkrat. Ugotovili so napake in jih popravili, s tem pa je Slovenka pridobila eno mesto.

Bujakova je šla s štartne rampe kot 22. kolesarka, v prvem kilometru je previdno peljala čez tlakovce, nato pa pospešila in bila na prvem vmesnem času celo tretja, vodila je Ellen van Dijk, ki je bila pred dirko prva favoritinja za naslov evropske prvakinje. Na 32 kilometrov dolgi progi je sledil tudi strm klanec, Bujakova je v prvih osmih kilometrih izgubila minuto proti Nizozemki, do konca je na vsakem vmesnem času izgubila približno enako in se z dvema minutama in 21 sekundami zaostanka uvrstila na končno sedmo mesto. Van Dijkova je za zmago trepetala do zadnjega, saj je njena reprezentančna kolegica Anna van der Breggen vozila odlično, na koncu pa sta ji do zlata zmanjkali dve sekundi.

gienia

Šestega mesta ni izboljšala

Eugenia Bujak je prvo reprezentančno akcijo v slovenskem dresu zaključila z dvema zelo solidnima rezultatoma, 13. mesto na cestni dirki in 8. na kronometru je dobra popotnica pred nadaljevanjem sezone, a Bujakova s tem ni popravila najboljše uvrstitve z evropskih prvenstev, lani je vožnjo na čas še v dresu poljske reprezentance končala na šestem mestu.

»Nismo si mislile, da bo dež. Upam, da sem šla dobro. Počutila sem se v redu. Vse sem dala od sebe,« je takoj po prihodu v cilju še povsem zadihana dejala Bujakova, ki se je želela uvrstitve v deseterici. Opisala je tudi progo: »Vzponi niso bili težki, a jih je bilo veliko. V dežju je bila dirka še boljša, v dežju se še boljše počutim. Ne vem zakaj. Mogoče zato, ker si želim čim prej priti do cilja. Celo dirko sem šla v dobrem ritmu. Nisem imela krize. Nisem imela trenutka, ko ne bi več mogla. Lepo sem vrtela, lepo je bilo voziti v slovenskem dresu, hvala, da ste mi zaupali.«

Prvič je šla tik ob ograji

»Nizozemke so bile danes razred zase. Nastopa Bujakove je bil skoraj optimalen. Prvič sem videl, da se je Eugenia skoraj dotaknila ograje v zavojih, kar pomeni, da je šla res z vsem pogumom. Bolje skoraj ne bi moglo biti. Sposobna je priti med 10, nekaj dobrih tekmovalk je prehitela. Popolnoma smo uresničili cilje,« je bil zadovoljen selektor Gorazd Penko.

Na žalost slovenske ekipe Bujakova na letošnjem SP ne bo smela nastopiti. »Za to smo vedeli že prej, takšna so pravila. Vedeli smo za to, preden smo šli v postopek pridobivanja državljanstva. Trasa letošnjega SP ni pisana njej na kožo. Vzpon je predolg, več možnosti imata Polona Batagelj in Urša Pintar. Se ne obremenjujemo, da ne bo nastopila. Bo pa tekmovala za ekipo BCT City Ljubljana na kronometru, če jo bomo uspeli sestaviti. Ravno danes se je namreč na enem od zavojev razbila Azerbajdžanka Olena Pavljuhina. Smola se nadaljuje,« se je na naslednji reprezentančni vrhunec sezone ozrl Penko.

Danes je na sporedu še moška vožnja na čas, kjer pa Slovenija nima svojih predstavnikov.