Čemažar na SP opozoril z devetim mestom v kronometru

• Čemažar na SP opozoril z devetim mestom v kronometru

Nik Čemažar je na svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu z devetim mestom v vožnji na čas med mladinci vnovič opozoril nase. Za zmagovalcem Thomasom Pidcockom iz Velike Britanije je zaostal 35 sekund, v zadnjem delu proge pa v primerjavi z njim ni izgubil nič. Drugi Slovenec Luka Sagadin je bil 43. z zaostankom ene minute in 52 sekund.

Na 21,1 kilometra dolgo proti po Bergnu je Pidcock za 12 sekund prehitel Italijana Antonia Puppia in za 13 Poljaka Filipa Maciejuka. Čemažar se je s progo in tekmeci danes odlično spopadel, večino končnega zaostanka je pridelal v prvi polovici proge, v drugem delu ni izgubil ničesar.

“Če bi bila proga daljša, bi bil še kakšno mesto višje. Od starta je bil tisti klanec mogoče malo prehitro zame. Na koncu sem se vse bolje počutil. Z devetim mestom sem kar zadovoljen,” so bile prve misli Čemažarja. “Sem optimist za sobotno dirko. Na klanec sem se dobro počutil. Jutri bomo šli pogledati s fanti, ki pridejo danes, traso cestne dirke, in naredimo plan za dirko,” se je hitro na cestno dirko ozrl Čemažar.

Mladinec iz kranjske Save si je prislužil pohvale celotne slovenske reprezentance, selektor Andrej Cimprič je med drugim izpostavil tudi, da je tehnično odpeljal zelo dobro. “Se strinjam. Rekel sem si, ali zlomljena kost ali rezultat v 10. To zadnje se je izkazalo za boljše,” je z nasmeškom pripomnil Čemažar.

Sagadin je dirko odpeljal po svojih zmogljivostih in pričakovanjih. “Nisem imel pravih pričakovanj, saj nimam izkušenj z velikih tekmovanj. Letos sem prvič vozil tudi EP, ki je bilo zame kar velika izkušnja. Želel sem dati vse od sebe. Na progi se ni vse ‘poklopilo’. Ni bil moj dan, imel sem malo tehničnih težav. Svoje je dodala zelo težka proga, predvsem dolg klanec. V cilj sem prišel kar konkretno izmučen,” je razložil Sagadin.

Za mladnici so se na progo zapodile še članice, med katerimi je nova svetovna prvakinja postala Nizozemka Annemiek van Vleuten. Srebro si je na 21,1 kilometra dolgi trasi privozila njena rojakinja Anna van der Breggen, bron pa Avstralka Katrin Garfoot. Slovenk ni bilo na startu.

(vir: STA)