Chris Froome oproščen vseh dopinških obtožb

Chris Froome oproščen vseh dopinških obtožb

Aigle, 2. julija – Devet mesecev po tem, ko je dopinški primer Chrisa Frooma prišel v javnost in ko se je začel njegov boj da bi dokazal nedolžnost, se je nepričakovano razpletel že pred dirko po Franciji. Iz mednarodne kolesarske zveze so sporočili, da je Britanec oproščen vseh obtožb.

»Imeli smo izjemen dostop do informacij in v sodelovanju z agenti Wade smo se odločili, da končamo primer zoper gospoda Frooma. UCI bi si seveda želel, da bi se primer razpletel že prej, a smo morali gospodu Froomu ponuditi možnost za obrambo, kot bi storili tudi z vsakim drugim kolesarjem, a smo prepričani, da smo sprejeli pravo odločitev. Zavedamo se, da bo v javnosti ogromno polemik glede odločitve, a hkrati še enkrat zatrjujejmo, da smo do odločitve prišli na podlagi mnenj strokovnjakov, nasvetov s strani Wade in ob upoštevanju vseh faktorjev v tem primeru. Zdaj si predvsem želimo, da bi se v središču pozornosti spet znašlo kolesarstvo,« so zapisali pri mednarodni kolesarski zvezi.

Ni ovir za sobotni štart

Še v nedeljo so prireditelji Toura prepovedali Froomu nastop na dirki, dan kasneje je Froome oproščen vseh obtožb. Tako se je končala ena najdlje trajajočih in najbolj javno izpostavljenih kolesarskih zgodb in končala se je na najboljši način za kolesarstvo, ne glede na to, kakšno mnenje vlada v javnosti o Chrisu Froomu.
    Zdaj se bo dirka lahko začela brez nepotrebne drame, kar je potrdil tudi direktor Toura Christian Prudhomme: »Toliko časa in toliko drame za tole … Seveda je dobro, da se je razrešilo še pred štartom, a res ne vem, zakaj je moralo trajati toliko mesecev. Pravila bo potrebno spremeniti, odkar je na vrhu UCI David Lappartient, je že vidnih nekaj premikov, a še ne dovolj. Zdaj bo Froome seveda lahko nastopil, saj sta UCI in WADA potrdila, da ni naredil nič narobe.« Francozi so vse prej kot navdušeni nad serijskim zmagovalcem, a je njihovo mnenje v teh dneh v ozadju.

Froome bo lahko začel naskok na rekordno peto rumeno majico brez bremena dopinškega primera in zagotovo kot glavni kandidat za zmago na Elizejskih poljanah.