Dirka Po Sloveniji letos tudi na Eurosportu

Dirka Po Sloveniji letos tudi na Eurosportu

Ljubljana, 04. maja (STA) – Prirediteljem kolesarske dirke Po Sloveniji se je končno uresničila velika želja. S pomočjo države oziroma Slovenske turistične organizacije (STO) in njenimi 13 partnerji, ki so zagotovili 300.000 evrov sredstev, so uspeli, da bo dirko, začela se bo 15. junija v Kopru, končala pa štiri dni pozneje v Novem mestu, prenašal tudi sloviti Eurosport.

“Eurosport gleda 240 milijonov gledalcev po svetu, z njim smo se že kar nekaj časa dogovarjali za sodelovanje. Med aprilom in junijem bo potekalo intenzivno oglaševanje, med dirko pa bo Eurosport šest ur na dan prenašal dogajanje, več kot dve od teh šestih ur bo namenjeno posnetkom narave, pokrajine, naših ikon … Večji del bo helikopterskih posnetkov, nekaj posnetkov bo pripravljenih že prej. Tretjina prenosov bo namenjena predstavitvi lepot Slovenije, to bo zagotovilo izjemne učinke,” je na predstavitvi 24. dirke Po Sloveniji dejala direktorica STO Maja Pak, ki je napovedala, da bo dirka v znamenju zelene barve, zeleno-moder je tudi novi logotip dirke, vodilni v skupnem seštevku dirke pa bo tudi nosil zeleno majico.

Posebnih novosti v sami trasi dirke, ki bo tudi letos vsebovala štiri etape, ne bo. Začela se bo na Primorskem, v Kopru, cilj prve etape bo v Kočevju. V Ljubljani bo tako start kot cilj druge etape, kraljevska etapa bo tretja, začela se bo v Celju, končala na Rogli, vmes pa bosta še vzpona na Padeški vrh in Veliko Tinje. Start četrte etape bo v Rogaški Slatini, cilj pa tradicionalno v Novem mestu. Kot je dejal selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman, bodo v prvi etapi imeli priložnost ubežniki, druga in četrta etapa bosta po okusu sprinterjev, v obeh so možna tudi presenečenja v obliki sprinta manjše skupine, tretja s 13,7 kilometra dolgim vzponom na Roglo pa bo izstrelila skupnega zmagovalca dirke.

Ker je do dirke še več kot en mesec, organizatorji še nočejo špekulirati, kdo od zvezdnikov bo v Slovenijo prišel, kljub temu, da imajo v rokah seznam predprijav. Direktor dirke Bogdan Fink je izdal le, da je na seznamu tudi Mark Cavendish, a se mora najprej pozdraviti. “Na startu bo pet moštev najvišje ravni, to so Bora-Hansgroge, Orica-Scott, Dimension Data, UAE Emirates in Bahrain Merida. Kdo bo prišel iz teh moštev, zaenkrat ne moremo zatrditi. Dvakratnega svetovnega prvaka Petra Sagana ne bo, iskreno pa upamo, da nas bo s svojo prisotnostjo počastil naslednje leto, ko bomo praznovali 25. rojstni dan,” je bilo na novinarski konferenci vse, kar je bilo moč izvedeti od Finka.

Direktor ni mogel povedati, kdo od slovenskih legionarjev bo prišel, skupaj s Hauptmanom sta izrazila upanje, da bo teh čim več. “Želja vsakega kolesarja je nastop oziroma zmaga na domači dirki. Verjamem, da bodo tudi tisti, ki bodo nastopili Giru in tam pomembnih vlog ne bodo igrali, mislili tudi na domačo pentljo. Tu mislim predvsem na Jana Polanca. Etapne zmage bi lahko pobral Marko Kump, ni nemogoče, da bi tudi v skupnem seštevku zmagal slovenskih kolesar. Vsi si seveda tega neizmerno želimo,” se slovenske zmage nadeja Hauptman.

Novost bo tudi zelena majica, ki bo zamenjala dosedanjorumeno in za katero se bodo borili kolesarji v generalni razvrstitvi, ter nova grafična podoba in slogan “Fight for Green”.

Od Slovenskih ekip bodo nastopili tekmovalci Adrie Mobila, Roga, nacionalno selekcijo bodo sestavljali kolesarji Kranja (nekdanje Save).

Etape in ekipe na Dirki po Sloveniji 2017:

1. etapa – 15. junij: Koper – Kočevje (159,4 km)

2. etapa – 16. junij: Ljubljana – Ljubljana (169,9 km)

3. etapa – 17. junij: Celje – Rogla (167,7 km)

4. etapa – 18. junij: Rogaška slatina – Novo mesto (160 km)

* nastopajoče ekipe:
    – World Tour ekipe: