Dirka po Sloveniji za dan daljša in še bolj zvezdniška

Dirka po Sloveniji za dan daljša in še bolj zvezdniška

Ljubljana, 14. april – Prireditelji dirke po Sloveniji so na novinarski konferenci v Ljubljani predstavili obrise dirke po Sloveniji 2018, ki bo v marsičem nekaj posebnega. Vodji dirke Bogdanu Finku se je izpolnila velika želja, dirka bo letos končno dolga kar pet dni, zadnji dan pa bo na sporedu kronometer.

»Letos smo vključili še sosedo Madžarsko, preko katere dirka še ni potekala. Pet etap je praktično čisto novih, prireditev pa se bo zaključila z vožnjo na čas od Trebnjega do tradicionalnega cilja v  Novem mestu, kar pomeni borbo za skupno zmago do samega konca. Tekmovalno se bo dirka stopnjevala in sicer od prve tipično šprinterske etape do vedno težjih preizkušenj in končne borbe z uro. Takšno dirko lahko zmaga samo kompleten kolesar,« je Fink opisal posebnosti trase, s katero je zelo zadovoljen.

Spet s TV prenosom

Vnovič so sklenili sodelovanje s slovensko turistično organizacijo (STO), ki je pomagala pri zagotavljanju sredstev za televizijski prenos, dirka bo tako tudi letos v živo predvajana na Eurosportu in na Televiziji Slovenija. Celoten proračun dirke znaša dober milijon evrov, od tega jih je skoraj 600 tisoč namenjenih za televizijski prenos.

Zasedba dirke po Sloveniji, ki ostaja dirka prve kategorije, bo zelo zvedniška. Glavno ime bo Primož Roglič, ki se z nizozemskim Lottom prihaja borit za zeleno majico in končno zmago, ki jo je že dosegel leta 2015. Prihajata tudi šprinterja iz samega svetovnega vrha – Marcel Kittel in Mark Cavendish, ki se bosta za zmago pomerila v prvi in drugi etapi. Spet prihaja tudi Luka Mezgec, ki bo poizkušal ponoviti lanski uspeh iz Ljubljane in slaviti na domačih tleh.

Rekordnih sedem WorldTour ekip

Skupno bo na štartu rekordnih sedem ekip svetovne serije, to so Bora Hansgrohe, EF-Drapac, Bahrain Merida, Dimension Data, Mitchelton Scott, LottoNl-Jumbo in Katjuša. Skupno bo na štartu 21 ekip, med prokontinentalnimi ekipami bo tudi poljski CCC, kjer bo zagotovo v kadru Jan Tratnik, morda pa tudi Marko Kump.

»Znova pričakujem izjemen boj za osvojitev zelene majice vodilnega in imenitnega pokala – replike 5200 let starega kolesa z ljubljanskega barja, ob 25. jubileju dirke pa se veselim dejstva, da bom znova tudi sam na štartu te dirke, na kateri bom, sicer tokrat v barvah nizozemske ekipe LottoNL Jumbo, branil naslov prvaka iz leta 2015, ko sem zmago prikolesaril KK Adrii Mobil,« je po predstavitvi povedal Roglič.

Za konec še kronometer

Po prvih dveh šprinterskih etapah se bo boj za zeleno majico začel zares, v obrambo se bo podal tudi lanski zmagovalec Rafal Majka, ki bo kapetan Bore. Tretja etapa z vzponoma na Celjsko kočo in Celjski grad bo zelo zanimiva, odločilna pa bo kraljevska četrta z vzponi na Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec ter ciljem v Kamniku. Zadnji dan bo na sporedu kronometer med Trebnjim in Novim mestom, kar je še ena novost letošnje dirke, ki bo potekala med 13. in 17. junijem.