EP mladih v gorskem kolesarstvu-Statteg 2017

• EP mladih v gorskem kolesarstvu-Statteg 2017

Poročila vodje odprave Matjaža Budina

5.dan, 18.8.2017

Kot zadnji dan prvenstva je bila na sporedu še dirka v krosu. Ob 10h so najprej startala dekleta u15. Imele so za prevozit 2 srednja kroga dolga 2,9km z 170 metri vzpenjanja na krog. Najboljše od naših se je odrezala Daša Mlakar ki je zasedla 35. mesto, v skupnem seštevku pa je napredovala na končno 37. mesto. Nuša Moroz je po padcu končala na 55. mestu, v skupnem seštevku pa je zasedla 48. mesto.
    Sledil je štart fantov kategorije U15. Odlično se je na progi znašel Jure Rus, zasedel je 28. mesto, v skupnem seštevku pa je napredoval na 34. mesto. Miha Smredel je po slabšem štartu, med dirko napredoval in zasedel 42. mesto. V skupnem seštevku je zasedel 48. mesto. Nace Gnezda je zasedel 51. mesto, v skupnem seštevku pa 50. mesto. Luka Janežič je zasedel 77. mesto, v skupnem seštevku pa 70. mesto med 121. uvrščenimi.
    Popoldne je sledilo še tekmovanje kategorije U17. Prvo so se pomerila dekleta, katera so imela za prevozit 3 kroge dolžine 3,5km z kar 220 metri vzpona na krog. Tokrat se je od deklet najbolje odrezala Tamara Homar z 32. mestom. V skupnem seštevku je zasedla 42. mesto. Ana Janežič je zasedla 36. mesto, v skupnem seštevku pa 37. mesto. Kot zadnje dejanje prvenstva je sledil še štart fantov u 17. Prvi krog sta odlično začela Teo Pečnik in Jakob Klemenčič ki sta se vozila med trideseterico. Kasneje je Teo imel težave z verigo in padci, vseeno pa je zasedel odlično 30. mesto. V skupnem seštevku pa je zasedel 33. mesto. Jakob Klemenčič je v drugem krogu popolnoma popustil in komaj prikolesaril do cilja dirke. Zasedel je 93. mesto, v skupnem seštevku pa je padel na 57. mesto. V današnji dirki se je odlično boril tudi Blaž Žle, ki je dosegel 61. mesto, v skupnem seštevku pa 77. mesto. Jakob Smolnikar je zasedel 89. mesto, v skupnem seštevku pa 85. mesto med 154. uvrščenimi kolesarji.

4.dan, 17.8.2017
    Danes je bil na sporedu maraton. Od štarta dolg vzpon, na vrhu nekaj razgibanega terena in dolg spust v cilj. Pri fantih U15 nas je z odlično vožnjo presenetil Jure Rus. Dosegel je 25. mesto. Nace Gnezda je zasedel 46. mesto. Miha Smrdel in Luka Janežič pa sta dosegla 72. in 80 mesto med 119 uvrščenimi kolesarji. Pri dekletih sta Daša Mlakar in Nuša Moroz zasedli 39. in 54. mesto.
    Ko so mlajše kategorije končale je sledil štart kategorije U17. Jakob Klemenčič in Teo Pečnik sta po tehničnih težavah in padcu zasedla 45. in 49. mesto. Blaž Žle in Jakob Smolnikar sta zasedla 60. in 75. mesto. Pri dekletih U17 je Ana Janežič dosegla 39. mesto, Tamara Homar pa 50. mesto.

Sledi še dirka v krosu.

3.dan, 16.8.2017
    Danes nas je čakala kombinacija tehničnega poligona in XCO dirke. Vsaka izgubljena točka na tehničnem poligonu pomeni 15 sekund oziroma 20 sekund kasnejši štart na XCO. V kategoriji U15 je z tehničnim poligonom najbolje opravil Miha Smrdel, ki je dosegel 20 točk. To je pomenilo da je štartal dirko v krosu z eno minutnim zaostankom za najboljšim iz tehničnega poligona, okrog 36. mesta. Luka Janežič je dosegel 19 točk, kar je pomenilo 1:15 minutni zaostanek. Štartal je okrog 49. mesta. Jure Rus je dosegel 18 točk, štartal je okrog 61. mesta. Nace Gnezda je dosegel 16 točk, štartal je okrog 82. mesta. Pri dekletih U15 se je na poligonu najbolje odrezala Daša Mlakar z 17 točkami, štartala je okrog 21. mesta. Nuša Moroz je dosegla 13 točk in je štartala okrog 38. mesta.
    Pri fantih U17 se je na poligonu najbolje odrezal Teo Pečnik z 21. točkami, kar je pomenilo 1 minutni zaostanek in 29. mesto po poligonu. Jakob Klemenčič je dosegel 20 točk, štartal je okrog 50. mesta z 1:20 minutnim zaostankom. Blaž Žle je dosegel 16 točk, Jakob Smolnikar pa 14 točk kar je pomenilo da je štartal okrog 142. mesta. Pri dekletih se je na poligonu odlično znašla Ana Janežič z 20 točkami, kar je pomenilo da je štartala 1:20 minute zadaj, okrog 20. mesta. Tamara Homar je dosegla 16. točk, štartala je okrog 49. mesta z 2:40 minutami zaostanka.
    Z dirko v krosu so najprej začela dekleta U15. Daša mlakar je nekaj mest izgubila v primerjavi s tehničnim poligonom. Zasedla je 36. mesto. Nuša Moroz je zasedla 51. mesto. Tik pred dirko fantov U15 je začelo močno deževat in proga se je spremenila v drsalnico. V blatu se je nabolje znašel Miha Smrdel. Dosegel je  41. mesto. Jure Rus je po prvem krogu veliko napredoval, nato pa je nekoliko popustil. Vseeno pa je uvrstitev iz poligona izboljšal. Dosegel je 43. mesto. Nace Gnezda in Luka Janežič pa sta se uvrstila na 60. in 63. mesto.
    Pri dekletih U17 je Ana Janežič nekaj mest izgubila in dirko zaključila na 36. mestu. Tamara Homar pa je zasedla končno 46. mesto. Pri Fantih U17 se je v blatnih razmerah odlično znašel Teo Pečnik. V primerjavi s poligonom je v krosu še precej napredoval. Dosegel je 21. mesto. Tudi Jakob Klemenčič je veliko napredoval v krosu. Zasedel je 29. mesto. Jakob Smolnikar in Blaž Žle sta po tehničnih težavah zasedla 86. in 106. mesto med 158 uvrščenimi kolesarji.

2.dan, 15.8.2017
    Danes je bila na sporedu štafeta. Z dirko je najprej začela kategorija U15. Pri ekipi Slovenija 1 je začel Miha Smrdel, štafeto je predal Juretu Rusu, kot zadnja pa se je z krogom spopadla Nuša Moroz, ki je v cilj prišla na 33. mestu. V ekipi Slovenija 2 je 1 krog odpeljal Luka Janežič, štafeto je predal Daši Mlakar, kot zadnji pa se je z krogom spopadel Nace Gnezda. Ekipa Slovenija 2 je v štafeti zasedla 36. mesto.
    Sledil je štart kategorije U17. V ekipi Slovenija 1 je začel Jakob Klemenčič. štafeto je predal Ani Janežič, v zadnji krog se je podal še Teo Pečnik, ki je ekipi Slovenija 1 priboril 47. mesto. Ekipa Slovenija 2 je začela štafeto z Jakobom Smolnikarjem, kateri je štafeto predal Tamari Homar, Tamara pa je štafeto predala Blažu Žle. Ekipa Slovenija 2. je zasedla 51. mesto med 78. ekipami.

1.dan,ponedeljek, 14.8.2017
    Na prizorišče smo prispeli okrog 13h in opravili oglede proge za današnji ekipni kronometer in jutrišnjo štafeto. Proga je bila povsem na novi lokaciji, daljša in zahtevnejša. Najhitrejši so jo premagali v 5 minutah. Naši kolesarji so nekoliko zaostajali za najhitrejšimi. Glede na to da vozijo vsi trije kolesarji skupaj, predstavlja punca najšibkejši člen, od katere je tudi odvisen rezultat. V kategoriji U15 je ekipa Slovenija 2 (Daša Mlakar, Nace Gnezda, Luka Janežič) dosegla 35. mesto, Slovenija 1 (Nuša Moroz, Jure Rus, Miha Smrdel) pa 36. mesto.
    V kategoriji U17, je ekipa Slovenija 1 (Ana Janežič, Teo Pečnik, Jakob Klemenčič) zasedla 43. mesto, na 56. mesto pa se je uvrstila ekipa Slovenija 2 (Tamara Homar, Blaž Žle, Jakob Smolnikar).
    Jutri se začne bolj zares, na vrsti je štafeta.

14100450_1204348806274384_8382179932316349635_n

20170814_171310