EP Olomouc_cestni dirki mladinci & U23Ž

• EP Olomouc_cestni dirki mladinci & U23Ž

Pozdrav,

danes so se na EP začele cestne preizkušnje in sicer so zahteven krog najprej preizkusili mladinci. Med skupino, ki se je borila za naslov Evropskega prvaka se je s štarta v samem centru Olomouca pognalo tudi sedem Slovencev (David Per, Domen Novak, Žiga Ručigaj, Matic Šafarič Kolar, Gašper Katrašnik, Matic Veber in Kristjan Kumar).
    Vedelo se je, da se bodo mladinci »splašili« s samega starta, zato je bilo pomembno voziti povsem v ospredju. Že takoj prvi krog se je na strmem spustu pripetil padec, kjer so jo Slovenci dobro odnesli, ležečih kolesarjev po pšeničnem polju pa je bilo kot po kakšni fronti v drugi svetovni vojni, kolesa pa tudi po več deset metrov daleč. V zahtevnem krogu je bil tudi 100 metrski tlakovan odsek, ki je močno spominjal na dirko po Flandrijo. Ob padcu sredi skupine v drugem krogu so kolesarji sestopili s koles in odsek prepešačili. Ko pa so stvari postavile na svoje mesto, teh težav ni bilo več. Sledilo je ogromno poskusov pobega, Slovenci pa so imeli vedno v igri ugodno kombinacijo za vrhunski rezultat. Svoji ekipi kmalu ni mogel več pomagati Matic Veber, saj je bil tempo zanj prehud, Kristjana Kumerja pa je zaustavila okvara. V predzadnjem krogu je napadel Francoz, zadaj pa so sledili Rus, Italijan, Slovenec Žiga Ručigaj in še en Francoz, ki pa je bil toliko močan, da se je odlepil od te trojice in sledil rojaku. Francoza sta vsak sam vstopila v zadnji krog, zasledovalno trojico pa so začele loviti manjše skupine iz ozadja. Ručigaj ni imel več moči, tako da tudi ni mogel pomagati Domnu Novaku, ki ga je ujel.
    V cilj je tako prvi pripeljal Franck Bonnamour, pred rojakom Eliem Gesbertom, tretji pa je bil Belgijec Mathias Van Gompel. Domen Novak je uspel priti v deseterico in sicer na 8. mesto.
    Žiga Ručigaj je bil 34. Matic Šafarič Kolar 39. In David Per 40. Gašper Katrašnik pa je toliko zaostal, da je prevozil krog manj.
    Selektor Andrej Cimprič je po dirki povedal:
    »Zelo sem zadovoljen, kako so fantje pristopili k dirki in pokazali svoj borbeni karakter. Verjetno bi več iztržili s taktiziranjem, ki pa ga je pri tako mladih kolesarjih težko doseči. Vsaj David Per, Šafarič Kolar in Domen Novak so namreč precej prezgodaj pokazali svoje mišice in jim za zaključek ni ostalo dovolj dinamita v nogah. Kot reprezentanca pa smo lahko veseli, kakšen vtis smo pustili na dirki, sploh pa, da imamo toliko kolesarjev za tako težko preizkušnjo, kot je bila današnja«
    Domen Novak je dodal:«Zares sem se dobro počutil in v klanec nisem imel nikakršnih težav, škoda, da je bil sprint postavljen kilometer po vrhu klanca, sicer bi bil povsem realno v boju vsaj za bron.«
    Žiga Ručigaj, ki je bil dober krog med vodilno četverico in praktično dobljeno odlično uvrstitev pa je dejal:«Šel sem, kolikor so nesle noge, toda to ni bilo dovolj, da bi lahko pomagal Rusu, ki je edini še lahko obrnil pedala s polno močjo. Škoda, ni bilo več daleč do cilja.«

Med ženskami prav tako dvojna zmaga, a tokrat za Italijo. Zlato za Susanno Zorzi, srebro za Francesco Cauz in bron za Ukrajinko Hanno Solovey.
    Naša Urška Kalan ni imela možnosti za dokončanje tako težke trase, sploh, ker je v zadnjem času večino svojega časa posvetila maturi. Tudi na splošno je bila ženska dirka absolutno pretežka in predolga, tako da pravega dirkanja sploh ni bilo, ampak zgolj vožnja na izpadanje. Z zornega vidika tako gledalcev kot strokovnjakov pa antipropaganda ženskega dirkanja.

REZULTATI mladinci
    REZULTATI Ž-U23

Povezava do fotogalerije

Jutri je na sporedu še cestna dirka U23 z naslednjimi Slovenci na startu:

1.POLANC JAN
    2.PIBERNIK LUKA