Evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu

• Evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu

URADNA STRAN PRVENSTVA
    Pred slovensko cestno kolesarsko reprezentanco je eden vrhuncev sezone. Med 7. in 11. avgustom jo čaka nastop na evropskem prvenstvu v Alkmaarju na Nizozemskem. V vodstvu reprezentance največ pričakujejo od sprinterjev Luke Mezgeca, Marka Kumpa in Žige Jermana, saj je trasa ravninska in je pričakovati sprint.
    Mezgec bo prvi adut, Kump pa drugi adut moške članske reprezentance, v katero je selektor Andrej Hauptman uvrstil še Luko Pibernika, Davida Pera, Gašperja Katrašnika in Matic Grošlja.
    Jerman bo kapetan reprezentance mlajših članov, ki jo vodi Martin Hvastija. V ekipi so še Nik Čemažar, Tilen Finkšt, Žiga Horvat in Aljaž Jarc.
    Selektor mladink Martin Krašek je na spisek za Alkmaar določil Ano Ahačič, Niko Jančič, Metko Mikuž ter Tjašo Sušnik. Selektor mladincev Andrej Cimprič bo računal na Boštjana Murna, Gala Glivarja, Aljaža Colnarja in Blaža Avblja.
    Prvenstvo se bo začelo v sredo, 7. avgusta, s kronometroma za mladinke in mladince, popoldan bo premierna mešana štafeta, ki jo je Mednarodna kolesarska zveza potrdila med lanskim svetovnim prvenstvom v Innnsbrucku. Štafeta bo zamenjalo kronometer ekip, na EP jo bodo preizkusili prvič.
    V četrtek sledijo vožnje na čas za mlajše članice in članice elite ter mlajše člane in člane elite. Od petka do sobote sledijo cestne dirke, vrhunec bo v nedeljo, ko je na sporedu 172,6 kilometrov dolga dirka za člane elite. Sodeč po startnem seznamu bo dirka zelo močna. Prijavljeni so Nemec Pascal Ackermann, Britanec Mark Cavendish, Italijana Matteo Trentin in Elia Viviani, Norvežan Alexander Kristoff in številni drugi izvrstni sprinterji. Med najmočnejšimi reprezentancami bodo Belgijci, Danci, Britanci, Italijani, Nizozemci in Norvežani.
    Selektor Andrej Hauptman pred prvenstvom razkriva nekaj kart:
    “Kapetana bosta Mezgec in Kump. Trasa je ravninska. Načeloma pričakujemo sprint, ker smo na Nizozemskem, lahko na razplet vpliva tudi veter. Na napovedujem rad rezultate. Naredili bomo vse, da kar je v naši moči, da bomo dobri. Uvrstitev v prvo deseterico bo v redu,” je pred EP dejal Hauptman.

Najboljša slovenska uvrstitev med člani elite je peto mesto Mezgeca iz Herninga 2017. Med mlajšimi člani je sta bila evropska prvaka na cestni dirki Jan Tratnik (2012) in Zoran Klemenčič (1998), Kristjan Fajt je bil bronast leta 2003. V kronometru je bil lani srebrn Izidor Penko, bronasta sta bila pred leti Jure Zrimšek. (2002) in Janez Brajkovič (2005). Zadnji mladinec z medaljo na EP je bil leta 2016 Tadej Pogačar, ki je bil bronast na cestni dirki.

Reprezentanca Slovenije:
    MLADINKE / selektor Martin Krašek
    Nika Jančič (BTC City Ljubljana), Ana Ahačič (KK Kranj), Metka Mikuž (Meblo Jogi-Proconcrete), Tjaša Sušnik (KK Kranj)

MLADINCI / selektor Andrej Cimprič
    Boštjan Murn (Adria Mobil), Gal Glivar (Adria Mobil), Aljaž Colnar (Adria Mobil), Blaž Avbelj (Ljubljana Migimigi), Jan Ravbar (Adria Mobil)

ČLANI DO 23 LET / selektor Martin Hvastija
    Žiga Jerman (Pro team Groupama-FDJ), Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic), Aljaž Jarc (Adria Mobil)
    Žiga Horvat (Adria Mobil), Nik Čemažar (KK Kranj)

Člani – ELITE
    Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Marko Kump (Adria Mobil), Luka Pibernik (Bahrain Merida), David Per (Adria Mobil), Gašper Katrašnik (Adria Mobil), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic)

PROGRAM:
    Sreda, 7. avgust