Fenomenalni Primož Roglič melje vse pred seboj!

Fenomenalni Primož Roglič melje vse pred seboj!

Col de Portet, 25. julija – Slovenski kolesarski navdušenci dirke po Franciji z letnico 2018 zlepa ne bodo pozabili. Primož Roglič navdušuje iz dneva v dan, tokrat je na le 65 kilometrov dolgi etapi na zadnjem vzponu napadal in napadal ter na koncu zlomil Chrisa Frooma. Zdaj ga od odra za zmagovalce loči le še peščica sekund, Roglič pa še vedno deluje svež in motiviran.

Sedemnajsta etapa je bila v karavani najtežje pričakovana, saj nihče pravzaprav ni vedel, kako se bo dirka odvijala. V 65 kilometrih je bilo pred kolesarji kar 38 kilometrov vzpona, najhuje pa so jim prireditelji prihranili za konec. Zadnji vzpon na Col de Portet je bil dolg kar 16 kilometrov z več kot 1400 metri višinske razlike, vzpel se je na 2215 in bil tako najvišja točka letošnjega Toura.

Nagrado Henrija Desgrangesa si je z etapno zmago prislužil Nairo Quintana, ki je napadel ob vznožju Porteta, za Slovence mnogo bolj zanimiv pa je bil boj v skupini okrog rumene majice. Primož Roglič je prvič napadel že 15 kilometrov pred ciljem, a se mu je Chris Froome prilepil kot klop in po slabih dveh kilometrih je Roglič pametno počakal glavnino, kjer je tempo narekoval prav tako izvrstni Egan Bernal in tudi Tom Dumoulin. »Poizkusil sem že na vznožju, če si v ozadju kot Quintana, potem te spustijo v pobeg, mene pa so takoj nadzorovali. Potrebno je bilo počakati do zaključka, razmišljal sem le o sebi in poizkušal prihraniti nekaj moči še za zadnje dni, saj moram razmišljati tudi o visokem mestu v skupnem seštevku,« je Roglič razložil, zakaj se mu s prvim napadom ni izšlo.

Thomas izjemen, Dumoulin s težavami, Froome pa odpadel

Nato se je pametno pomaknil nekoliko v ozadje in počakal do zadnjih treh kilometrov, ko je krenil znova. Takrat Chris Froome ni mogel več slediti tempu, veliko težav pa je imel tudi Dumoulin, a se je visokorasli Nizozemec kot dizelska lokomotiva vsakič vrnil v zavetrje slovenskega šampiona. Na koncu sta ciljno črto prečkala skupaj, nekaj sekund pred njima je bil Geraint Thomas, ki je najmočnejši kolesar na tem Touru in zasluženo koraka rumeni majici naproti.

»Poizkušal sem narediti vse, da pridem do prednosti, zato sem lahko zelo zadovoljen s svojo predstavo, dal sem svojih 110 odstotkov. Težko je napadati na takšnih vzponih, Sky ima zelo močne tekmovalce in ogromno njih, zato nam ostalim ne preostane drugega, kot da poizkušamo, ko v ospredju ostanejo le še najboljši. Tempo je bil močan od štarta, na zadnjem vzponu pa je letelo od vznožja,« je po etapi strnil misli Roglič, nato pa še dodal: »Končal sem etapo z močno akcijo, po pravici povedano sem imel mnogo več moči kot v Alpah, imel sem tudi malo sreče. To je šele moj drugi Tour, moram ostati osredotočen, seveda vsak stremi višje in višje, želim kar najhitreje priti do Pariza, potem pa bomo videli, kaj to pomeni.«

Zdaj ga od odra loči le še 16 sekund

Trenutno je v zelo dobrem položaju, za zdaj tretjim Froomom zaostaja le še za 16 sekund, novo priložnost za napad na štirikratnega zmagovalca pa bo imel v petek, ko je pred karavano še zadnja, a verjetno najtežja gorska etapa s kar šestimi kategoriziranimi vzponi.

Foto: AFP