Fernando Gaviria še enkrat boljši od Sagana

Fernando Gaviria še enkrat boljši od Sagana

Sarzeau, 10. julij – Dirka po Franciji se je v četrti etapi spet vrnila v normalne tirnice, po zaspanih 195 kilometrih so se za etapno zmago pomerili šprinterji, še enkrat več je bil najboljši Fernando Gaviria. Kolumbijskemu fenomenu je tokrat uspelo, čeprav vlak QuickStepa ni bil brezhiben, Peter Sagan pa je z drugim mestom obdržal zeleno majico najboljšega šprinterja.

Po ponedeljkovem ekipnem kronometru, ki je v rumeni majici ustoličil Grega van Avermaeta, so svojo priložnost spet dobili šprinterji. Do zadnjih 10 kilometrov je vse potekalo kot po maslu, nato pa je velik padec presekal glavnino in na tleh se je znašlo tudi nekaj kandidatov za deseterico. Rigoberto Uran je izgubil stik z glavnino, a je imel ob sebi takoj tri pomočnike, ki so ga do cilja spet pripeljali na varno, manj sreče pa je imel Ilnur Zakarin, ki je izgubil dragoceno minuto.

Ciljna črta preblizu za Sagana

Gaviria je na dolgi ciljni ravnini šprint začel dobrih 200 metrov pred ciljem, iz ozadja je napadal Andre Greipel, a je bil Kolumbijec premočan, pred nemško “gorilo” pa se je prerinil še Peter Sagan, ki je tako za štiri točke obdržal zeleno majico najboljšega šprinterja. »Po padcu v drugi etapi sem bil danes zelo motiviran, a sem imel zelo težko delo. Naša ekipa ni dobila prave pomoči pri kontroli bega, toda mojim moštvenim kolegom me je vendarle uspelo pripeljati v dober položaj, ki sem ga izkoristil,« je povedal Gaviria, ki dokazuje, da je že pri 23 letih trenutno najboljši šprinter na Touru.

Primož Roglič in Kristijan Koren sta se padcem izognila. Boljšo uvrstitev je zabeležil Koren, ki je bil 33., Roglič pa je lahko zadovoljen, ker je v skupnem seštevku pridobil nekaj mest, zdaj je 21., za vodilnim zaostaja minuto in 15 sekund.

Sredina peta etapa je po profilo podobna severnim spomladanskim klasikam, zato se bo za zmago pomerila mešanica šprinterjev in favoritov za klasike, med njimi pa gotovo izstopata Greg van Avermaet in Peter Sagan.