Forma in motivacija sta pravi, zdaj po naslov prvaka

Forma in motivacija sta pravi, zdaj po naslov prvaka

Ljubljana, 8. junij – Na današnjem državnem prvenstvu v kronometru zasedba resda ne bo najmočnejša, na štartu pa bo eden od slovenskih zvezdnikov letošnje izjemne pomladi. Jan Tratnik že celo sezono niza izvrstne rezultate, deseti kronometrist sveta z lanskega SP v Bergnu pa na domačih cestah cilja na naslov državnega prvaka.

Minuli konec tedna je Tratnik dirkal v Luksemburgu, kjer je na dirki ekstra kategorije po smoli v zadnji etapi zaostal le za zmagovalcem. Pravi, da mu napori minulih dni niso pustili prevelikih posledic: »Dirka me niti ni toliko zdelala, saj ni bila preveč dolga, smo pa dirkali zelo intenzivno, še posebej v zadnjih dveh etapah. Ampak ko so rezultati dobri, potem imam občutek, da se tudi telo nekoliko hitreje regenerira.«

Razlog za dobro formo je tudi kakšen dan odmora več

Prav pri regeneraciji je Tratnik v tej sezoni naredil ogromen korak naprej. Praktično brez pravega premora dirka že od začetka februarja in enega za drugim niza dobre rezultate, razlog za to pa vidi v tem, da zdaj svoje telo precej bolje pozna: »Ne morem reči, da mi je bilo težko, ker je sezona že dolga, verjetno pa bi bilo težje, če ne bi imel tako dobrih rezultatov. Po naravi sem tak, da če imam na programu dirko, se hočem nanjo 100-odstotno pripraviti. Nikoli nočem na dirko le zato, da bi treniral, vedno poizkušam narediti dober rezultat. Seveda ne uspe vedno, ampak ko je dirke konec, si vedno lahko rečem, da sem dal od sebe svoj maksimum. Dobro formo držim praktično že od februarja, najverjetneje mi uspeva zato, ker sem spoznal samega sebe in rajši naredim kak dan odmora več, kot pa da grem čez svoj limit. Pozna se tudi odlično delo s trenerjem Miranom Kavašem, s katerim sodelujeva tri leta in v tem obdobju večjih padcev v formi nisem imel.«

Aktualno_TratnikTT-Coppi-e-Bartali

Tratnik je v dresu poljskega CCC Sprandi Polkowice letos blestel na dirkah širom cele Evrope, zdaj bo priložnost dočakal še na domačih tleh. Eden od glavnih ciljev letošnje sezone je bila dirka po Sloveniji in zdi se, da je Tratnik odlično pripravljen: »Na dirki po Luksemburgu sem želel biti dober, predvsem zato, ker je bila dober pokazatelj pripravljenosti pred dirko po Sloveniji. Pred tem sem bil 12 dni na višinskih pripravah, zato nisem vedel, kako se bo telo odzvalo, a že na treningih je bilo počutje zelo dobro, zato sem bil optimist. Zdaj načrtujem, da bom v Sloveniji še boljši.«

Raje bi videl celo konkurenco, motivacije pa mu vseeno ne manjka

Še pred tem ga danes zvečer na poti med BTC Cityjem in Domžalami čaka boj za majico državnega prvaka v vožnji na čas. »Seveda si želim zmagati, škoda le, ker je datum kronometra spet tak, da večina Slovencev, ki dirkajo v tujini, ne more na štart, saj je na drugih dirkah ali pripravah. Sam bi si želel, da bi bili vsi najboljši na štartu, a na to ne morem vplivati. Upam, da mi uspe zmagati, forma je prava, motivacija tudi, tako da komaj čakam.«

Tratnika lahko v boju za dres državnega prvaka ob cesti pozdravite danes zvečer, s štartne rampe se bo pognal ob 20.05.