Froome s kraljevsko predstavo v rožnatem

Froome s kraljevsko predstavo v rožnatem

Jafferau, 26. maja – Tom Dumoulin in Simon Yates sta se več kot 14 dni borila za sekunde in preračunavala, koliko kdo od njiju potrebuje časa, da bo rožnato majico prinesel do Rima. Nato pa je v kraljevski 19. etapi letošnjega Gira v ospredje stopil Chris Froome in v enem samem popoldnevu dirko postavil na glavo z najboljšo vožnjo svoje kariere.

»Zelo ponosen sem, pred dirko smo vedeli, da bosta 19. in 20. etapa odločali. Želeli smo si priti do njiju v dobrem položaju, a nam ni uspelo, današnji dan smo začeli kot četrti v skupnem seštevku, zato nismo imeli nič za izgubiti. Včasih moraš dirkati tako, kot bi morala izgledati vsaka dirka! Včeraj smo cel dan preučevali etapo, analizirali odseke in se odločili, da bo Yatesa najbolje napasti že na Finestru. Nismo vedeli, če bo uspelo, smo bili pa prepričani, da bomo poizkusili,« je po etapi žarel športni direktor Skya David Brailsford.

Yatesov Giro se je sesul v prah

Res je bil lahko ponosen, saj je taktika nebeške ekipe delovala brezhibno. Simon Yates je že na Colle delle Finestre, najvišji točki letošnje dirke (Cima Coppi) zašel v težave in izgubil stik z vodilno skupino, kjer je vlak Skya narekoval peklenski ritem. Ko je karavana prišla na makadamski odsek pred vrhom Finestreja, je Froome močno potegnil in ostal sam v ospredju, čeprav je bilo do cilja še več kot 80 kilometrov!

TOPSHOT - British cyclist Christopher Froome celebrates as he wears the pink jersey on the podium after winning the 19th stage from Venaria Reale to Bardonecchia during the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy, on May 25, 2018 in Bardonecchia. / AFP PHOTO / LUK BENIES

Froome je do vrha vzpona pridobil 40 sekund naskoka, v ozadju pa je imel Tom Dumoulin ob sebi še Thibauta Pinota, njegovega ekipnega kolega Sebastiena Reichenbacha, Miguela Angela Lopeza in Richarda Carapaza. Nizozemec je pričakoval, da bodo na spustu in po ravnini Frooma ujeli, a je bil v zmoti – Froome je že do vrha naslednjega vzpona na Sestriere svojo prednost povečal na več kot tri minute, kar je bilo dovolj za virtualno rožnato majico!

V naslednjem 24 kilometrov dolgem spustu in na ciljnem vzponu na Jafferau, ki je še dodatno začinil že tako peklensko etapo, je bil tempo Froooma v ospredju in Dumoulina v ozadju praktično enak. Razlika je na ciljni črti znašala tri minute in 23 sekund, Froome je dobil še 10 odbitnih sekund in ima zdaj v skupnem seštevku zajetnih 40 sekund naskoka.

Še trije vzponi prve kategorije

»Ne vem, če sem že kdaj napadel 80 kilometrov od cilja in šel sam vse do konca. Ekipa je bila izjemna, zato sem moral poizkusiti, tudi če se ne bi izšlo. Iz četrtega na prvo mesto, to mi ne bi uspelo le na zadnjem vzponu, zato sem moral napasti že na Finestru. Dobro sem se počutil, bilo je danes ali nikoli. Jutri je še en težak dan, a noge se počutijo dobro in upam, da mi bo jutri uspelo dokončati ta preobrat,« je bil po podvigu nasmejan Froome.

Danes ga čaka še ena etapa, v kateri mora potrditi enega najbolj neverjetnih preobratov v moderni dobi kolesarstva. Po katastrofalnem prvem tednu je bil praktično že odpisan, zdaj pa je Froome le še tri vzpone prve kategorije oddaljen od tega, da se v Rim pripelje z rožnato majico na ramenih, ki si jo je z včerajšnjo predstavo kariere zagotovo zaslužil. Če bo danes Britanec zdržal, bo aktualni zmagovalec vseh treh tritedenskih dirk!