Froome z rožnato majico na vrhu sveta

Froome z rožnato majico na vrhu sveta

Rim, 27. maja – Christopher Froome je dokončal delo na letošnjem Giru in poskrbel za eno najboljših in najbolj neverjetnih zmag v zadnjih sezonah. Froome je bil pred dirko favorit, nato po prvem tednu odpisan, zdaj pa je v Rimu vsaj za en dan stopil na vrh kolesarskega sveta. »Še vedno čakam, da me nekdo zbudi iz teh sanj,« se je po cilju prepustil čustvom.

Froome je bil po vseh štirih zmagah na dirki po Franciji zelo miren, neverjetna akcija v 19. etapi, ki mu je prinesla končno zmago, pa tudi 33-letnega britanskega šampiona ni pustila ravnodušnega. »Sploh ne vem, kaj se dogaja, ščipam se in preverjam, če je vse res. Z Girom imava zelo zapleten odnos, obožujem to dirko, a me je bilo strah priti na štart, ker je dirka po Italiji povsem drugačna kot katerakoli druga dirka. Od kolesarja zahteva ogromno in da sem na takšni dirki slavil, je resnično izjemno,« je tudi s solzami v očeh razlagal na cilju v Rimu.

Pink jersey and winner Britain's rider of team Sky Christopher Froome poses on a terrace overlooking the Imperial Fora after the 21st and last stage of the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, on May 27, 2018 in Rome. Britain's Chris Froome completed a sensational comeback to win the Giro d'Italia on Sunday for a rare Grand Tour treble after the 21st and final stage in Rome. Froome, 33, became the first Briton to win the race in the Giro's 101-year history after the 115km closed circuit race through the streets of the Italian capital. / AFP PHOTO / LUK BENIES

Chris Froome je, vsaj za trenutek, stopil na vrh kolesarskega sveta. (Foto: AFP)

Zadnjo etapo so organizatorji zaradi nevarnih in spolzkih ulic v Rimu nevtralizirali, Froome je lahko v miru užival v svoji paradi šampionov, šprinterji pa so se vseeno pomerili za etapno zmago. Matej Mohorič je bil v zaključku zelo dejaven, Niccolo Bonifazia je pripeljal v idealen položaj za šprint, a se Italijan nato ni znašel. Mohorič je bil po dirki vseeno zelo zadovoljen z opravljenim na tem Giru, z zmago na najdaljši 10. etapi letošnje dirke pa je postal slovenski junak rožnate pentlje.

Novak zadovoljen, Polanc ne

Do cilja sta prišla tudi Domen Novak in Jan Polanc, Novak je tako uspešno končal svoj prvi Giro, Polanc pa z dosežki ekipe UAE Emirates nikakor ne more biti zadovoljen. Lanskega uspeha na Etno ni ponovil, neuspešni so bili tudi njegovi ekipni kolegi in v naslednjih dneh ekipni sestanki bržkone ne bodo najbolj prijeten kraj na svetu.

TOPSHOT - Pink jersey Britain's rider of team Sky Christopher Froome (3rdL) rides with teammates during the start of the 21st and last stage of the 101st Giro d'Italia, Tour of Italy cycling race, on May 27, 2018 in Rome. / AFP PHOTO / LUK BENIES

Zmagoslavni trenutek ekipe Sky v Rimu. (Foto: AFP)

Na drugem mestu je Giro končal Tom Dumoulin, ki pa ni bil razočaran. »Naredil sem vse, kar sem lahko, dobil sem potrditev, da sem med najboljšimi na svetu. Včeraj sem bil popolnoma izmučen, a bi si zameril, če ne bi vsaj poizkušal napasti. Bil sem odličen, med najboljšimi hribolazci, najboljši pa je bil letos zasluženo Chris Froome,« je nekdanji zmagovalec čestital aktualnemu.

Lopezu bela, Vivianiju vijolična majica

Tretji je bil Miguel Angel Lopez, ki je osvojil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Vijolična majica za najboljšega šprinterja je pripadla Elii Vivianiju, drugemu z zadnje etape, zmagovalec v Rimu Sam Bennett se je moral zadovoljiti s tremi etapnimi zmagami.

Froome je domov odnesel tudi modro majico za najboljšega hribolazca Gira, Sky pa je postal najboljša ekipa. Prve tritedenske dirke te sezone je konec, v zgodovinske knjige pa bo šla kot ena najboljših in najbolj zanimivih dirk doslej.

Dirka po Italiji, 21. etapa, Rim – Rim, 115 km:
    1. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe) 2:50:49
    2. Elia Viviani (Ita/Quick-Step Floors)
    3. Jean-Pierre Drucker (Luk/BMC)
    4. Baptiste Planckaert (Bel/Katjuša-Alpecin)
    5. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
    6. Sacha Modolo (Ita/EF Education First-Drapac p/b Cannondale)
    7. Niccolo Bonifazio (Ita/Bahrain-Merida)
    8. Clement Venturini (Fra/AG2R La Mondiale)
    9. Paolo Simion (Ita/Bardiani CSF)
    10. Fabio Sabatini (Ita/Quick-Step Floors)
    11. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)