Gaviria prvi v rumenem, Froome zaostal

Gaviria prvi v rumenem, Froome zaostal

Noirmoutier-En-L’Ile, 7. julij – Prva etapa dirke po Franciji bi morala služiti le kot ogrevanje favoritom za končno zmago in kot priložnost za šprinterje, da oblečejo prvo rumeno majico na dirki. Fernando Gaviria je bil v šprintu izjemen in zasluženo zmagal, Chris Froome, Richie Porte in Nairo Quintana pa so že prvi dan zaostali.

Strokovnjaki so opozarjali, da lahko razplet prve etape kroji bočni veter na ozkih cestah v pokrajini Vendee. Veter je poskrbel za nervozo, ta pa za padce v zaključku, v katere so bili vpleteni tudi glavni favoriti za zmago na Touru. Najprej je v prvem padcu v ozadju ostal Richie Porte in na vse kriplje lovil glavnino, nepričakovano pomoč je dobil v obliki Skya in Chrisa Frooma, ki je zapel v zaščitno ograjo in s salto poletel v travo, izognil se je hujšim poškodbam, a je moral tudi on skupaj s Portom loviti glavnino.

Še večjo smolo je imel Nairo Quintana, ki se je vozil na čelu glavnine, a mu je nekaj več kot tri kilometre pred ciljem počila zračnica in tudi on je bil prisiljen v lov, da ne izgubi možnosti na Touru, še preden bi se ta sploh dobro začel: »Tak je naš šport. Vedno se ti lahko zgodi kaj neprijetnega. Ne moremo nič pomagati, ne bomo stokali, na to bomo pozabili in poskušali nadoknaditi zamujeno. Edina tolažba je, da je tudi Froome zaostal.«

Quintana izgubil več kot minuto

Britain's Chris Froome, right, and Belgium's Jasper De Buyst, left, get back on the road after crashing during the first stage of the Tour de France cycling race over 201 kilometers (124.9 miles) with start in Noirmoutier-en-L'Ile and finish in Fontenay Le-Comte, France, Saturday, July 7, 2018. (Jeff Pachoud, pool photo via AP)

Froome in Porte sta na koncu zaostala za 51 sekund, Quintana pa za minuto in 15 sekund. Veliko bolje jo je odnesel Primož Roglič, ki je varno končal v zavetju glavnine in ciljno črto prečkal v času zmagovalca, ob njem je bil tudi Kristijan Koren.

V ciljnem šprintu je vlak QuickStepa opravil izjemno delo, Fernando Gaviria pa je brez večjih težav slavil že v svojem prvem nastopu na dirki po Franciji. Drugo mesto je pripadlo Petru Saganu, tretje pa Marcelu Kittlu. Nekoliko je razočaral Dylan Groenewegen, ki je bil le šesti, Gaviria pa je po prvencu in rumeni majici na Touru žarel: »Naš načrt je bil jasen. Želeli smo zmago, zelo smo zadovoljni, da smo jo dobili. Predvidevali smo, da bodo zadnji kilometri nervozni, držali smo se spredaj, s tem pa se izognili težavam. Rumena majica vodilnega v skupnem seštevku Toura so otroške sanje vsakega kolesarja, da pa jo oblečeš že po svojem prvem nastopu, pa je še nekaj bolj posebnega. Prav vsi v ekipi smo lahko na to zelo, zelo ponosni, majico pa bomo skušali držati čim dlje.«