Horvat najbolj borben kolesar pete etape, Jerman peti

Horvat najbolj borben kolesar pete etape, Jerman peti

Levroux, 21. avgusta – S peto etapo se je končala prva polovica Tour de’l Avenirja, slovenske barve pa so bile prvič vidne tudi na odru za zmagovalce. Za to je poskrbel Žiga Horvat, ki se je podal v beg na samem začetku etape in dirkal zelo dobro, na koncu ga je glavnina ujela pičla dva kilometra pred ciljem. O zmagovalcu je odločil ciljni šprint, kjer je Žiga Jerman zasedel peto mesto.

Cilj slovenske reprezentance je bil, da ujame pobeg dneva in s tem pritisk lova na ubežnike prenese na konkurente in se, če je možno, hkrati poteguje tudi za etapno zmago. Žiga Horvat je napadel že po petih kilometrih, ujel ga je le še eden od kolesarjev poljske reprezentance in skupaj sta v ospredju preživela dobrih 140 kilometrov.

IMG_0912

»Želel sem si ujeti pobeg in tako dobiti možnost, da zmagam etapo, saj v najtežjih gorskih etapah ne bom imel možnosti. Napadel sem že na začetku, nato je šel za mano Poljak, počakal sem ga in potem sva odlično sodelovala. Bil je zelo močan, še 20 kilometrov pred ciljem sva imela nekaj možnosti, da nama uspe, imela sva dve minuti naskoka, a je glavnina nato stopila na plin in žal je malo zmanjkalo. Rdeča številka za najbolj borbenega kolesarja je tolažilna nagrada, a nisem zadovoljen, želel sem si zmage,« je po etapi povedal Žiga Horvat, preden se je na odru za zmagovalce predstavil zbranim gledalcem.

Zadnjih 20 kilometrov je bilo zelo kaotičnih, na ozkih cestah je bil tempo visok in padci so bili neizogibni. V enega od njih se je zapletel tudi Jaka Primožič, a je nato uspel ujeti glavnino, odnesel jo je brez resnih poškodb. Tudi Tadej Pogačar je varno končal v glavnini in v skupnem seštevku še naprej ostaja v dobrem položaju.

jerry šprint

O zmagovalcu etape je nato odločal ciljni šprint, ki je bil povsem raven in tam so na svoj račun prišli klasični šprinterji. Zmagal je Britanec Matthew Gibson, Žiga Jerman se je dobro boril, na koncu je iztržil peto mesto. Jutri bo imel še eno priložnost, na sporedu je dobrih 180 kilometrov dolga in zelo razgibana etapa, v kateri bi Jerman lahko posegel tudi po etapni zmagi.