Hrastnikova in Vauh državna prvaka

Hrastnikova in Vauh državna prvaka

Črni vrh, 28. maja – Na Črnem vrhu so se najboljši slovenski kolesarji in kolesarke v spustu pomerili za naslove državnih prvakov. Ob odsotnosti Jureta Žabjeka je bil v moški konkurenci pričakovano najboljši Miran Vauh, družbo sta mu na zmagovalnih stopničkah delala klubski kolega iz Črnega Trna Luka Berginc, tretji je bil Miha Ivančič.

Vauh je slavil še četrtič in se izenačil z rekorderjem Janezom Grašičem. »Tudi izenačenje na seznamu prvakov je gotovo nekaj vredno, saj si zapisan v zgodovino športa,« je povedal Vauh, ki je pred dobrim mesecem dni na Lošinju s 34. mestom zabeležil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Pri ženskah je Hrastnikova za naslov državne prvakinje premagala Špelo Horvat (KK Jastrebarsko WD-40 Bike) na drugem in Katarino Primožič (BATT Team) na tretjem mestu. »Težka proga je bila. Odsek Champery v zgornjem delu je bilo sploh težko izpeljati, kaj šele biti hiter. Vesela sem, da sem cela in lahko jutri odpotujem na Škotsko. Pa tudi, da je vreme zdržalo, saj je bil včerajšnji trening boj za preživetje. Vesela sem tudi Mirijeve zmage na izposojenem kolesu ter da imamo novo punco na dirkah,« je povedala aktualna evropska prvakinja.

S tremi naslovi državne prvakinje se je izenačila s tretjo najuspešnejšo Tanjo Jerman (2001-2003). Več jih imata le pokojna Zarja Černilogar pet (2011-2014, 2016) in Rebeka Barlič šest (2004-2007, 2009-2010).

Več kot 19. mesto bi težko izvlekla

1805-wcnmnm-1313

Nove Mesto – Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu je na tretji postaji obiskal najljubše prizorišče Tanje Žakelj, a češko Nove Mesto za najboljšo slovensko gorsko kolesarko zadnjih let ni bilo uspešno. Po slabem štartu se je prebijala v ospredje in na koncu končala na 19. mestu, kar je bilo po njenih besedah največ, kar je lahko iztržila. Včeraj so se na domačih tleh za naslove državnih prvakov pomerili tudi tekmovalci v spustu, najboljša sta bila Miran Vauh in Monika Hrastnik.

»Startala sem slabo, bilo je pravo nasprotje tistega, kar sem pokazala pred tednom dni v Nemčiji. Tam se mi je pot kar odpirala pred menoj, tukaj pa so se mi linije stalno zapirale … Vedno znova sem se znašla na najslabšem možnem mestu. Preprosto nisem zadržala in pridobivala, prej sem izgubljala. Po startnem krogu sem bila razočarana, a sem ostala mirna v nadaljevanju in dirkala po svojih močeh. Med dirko sem razmišljala, da bi bilo lepo, če bi prišla v prvo dvajseterico, tako da sem izpolnila vsaj ta delni cilj. Ko sedaj pomislim, moram biti po svoje zadovoljna, iz dirke sem potegnila največ, kar sem lahko,« je po dirki povedala Žakljeva, ki je leta 2016 v Novem Mestu stopila na najvišjo stopničko.

Za zmagovalko Anniko Langvad je zaostala dobrih pet minut, po treh postajah svetovnega pokala je trenutno v skupnem seštevku na 16. mestu. V moški konkurenci je zmagal Švicar Nino Schurter, ki je v zaključnem sprintu za prvo mesto premagal Novozelandca Antona Cooperja. Gregor Krajnc (Calcit Bike Team) je osvojil 81. mesto, njegov zaostanek je znašal osem minut in 52 sekund.