Jan Tratnik Evropski prvak !

• Jan Tratnik Evropski prvak !

Zadnji dan prvenstva sta bili na sporedu cestni dirki za mladinke in mlajše člane.
    Mlajši člani oziroma kolesarji stari do 23 let so vozili 172 km dolgo dirko (8 krogov), na štartu je bilo 182 kolesarjev.

Prvih nekaj krogov je dirka potekala precej mirno, sicer z nekaj poskusi pobegov, vendar nič pretresljivega. V 6 krogu se je izoblikovala skupina 7 ubežnikov, v kateri je bil tudi Tratnik. Največja prednost je znašala 40 sec. Tekmovalci so bili nekje na polovici zadnjega kroga ujeti. V trenutku, ko so jih je glavnina ujela, se je za napad odločil Jan Tratnik in si hitro privozil 20 sec. prednosti. S to prednostjo je začel tudi zadnji krog. Na približno 10km do cilja je njegova prednost znašala samo še 10 sec. v tem trenutku pa je iz glavnine napadel še Latvijec Flaksis Andzs in kmalu ujel Tratnika. Tekmovalca sta složno narekovala tempo in njuna prednost se je začela večati, tri kilometre do cilja je znašala 30 sekund. V tem trenutku so Flaksisu začele pojemati moči in tempo je večinoma narekoval Tratnik. V zadnjih 500 m sta prišla s prednostjo 15 sekund in Flaksis ni mogel več šprintati in Tratnik je v šprintu slavil suvereno zmago.

Selektor Martin Hvastija je izjavil:
    Veliko veselje. Končno se je enkrat izšlo. Fantje zaslužijo vse pohvale za napadalno vožnjo, Jan pa je bil na koncu fenomenalen. Verjeli smo, da ne bo šprinta in to nam je tudi uspelo.

Jan Tratnik je po dirki povedal:
    Prvih par krogov sem imel težke noge, kajti po kronometru ni bilo veliko časa za regeneracijo. Iz kroga v krog sem se bolje počutil. V šestem krogu sem videl, da se je odpeljalo 6 tekmovalcev brez naših, zato sem se jim pridružil. Skupaj smo složno nadaljevali in bili v pobegu dober krog. Ko sem opazil, da nas bo ujela glavnina, sem se zaradi dobrega počutja odločil, da bom poskušal napasti. Ko smo prišli v zaviti del kroga, sem iz ovinka močno potegnil in kar naenkrat ostal sam, ni mi ostalo drugega, kot da s polno močjo nadaljujem. K zmagi je veliko pripomogel Flaksis, s katerim sva se hitro ujela in skupaj sva narekovala močan tempo na najbolj vetrovnem delu proge. Na koncu so tudi njemu začele pohajati moči, zato sem v zadnjih kilometrih tempo večinoma narekoval sam in ga v zadnjih metrih z lahkoto premagal. Počutje v tem trenutku je odlično, verjetno pa se še ne zavedam, da sem Evropski prvak, zato gotovo potrebujem še kakšen dan. Končno se mi je vse poklopilo, letos sem bil velikokrat v igri za zmago, vendar se mi na koncu ni izšlo, danes pa le in verjetno je to plačilo za trdo delo in napadalno dirkanje. Zahvaljem se ekipi, ki so opravili veliko delo, da sem danes lahko slavil.

Dopldne so dirkale tudi mladinke. Urška Kalan je osvojila zanjo zelo solidno 25. mesto.

Iskrene čestitke vsem za osvojene medalje in odlične rezultate in zahvala vsem, ki so prispevali k odličnim rezultatom.

Rezultati (*pdf)