Jan Tratnik prišel do prve zmage v WorldTouru

Jan Tratnik prišel do prve zmage v WorldTouru

Neuchatel, 1. maja – Dirka po Romandiji se je za slovensko kolesarstvo začela izvrstno, Jan Tratnik je dobil prolog in oblekel rumeno majico vodilnega, najbolj pa se mu je približal branilec lanske zmage Primož Roglič, ki je tako v vrhunskem položaju, da ponovi lanski uspeh.

Tratnik je bil na 3,87 kilometra dolgem prologu v Neuchatelu na koncu za sekundo hitrejši od Rogliča, tretji je bil domačin Tom Bohli (UAE Emirates) prav tako s sekundo zaostanka. Za Tratnika je to prva zmaga na dirkah svetovne serije.

Na dirki nastopata še dva Slovenca; Simon Špilak (Katjuša) je bil na prologu 59., Luka Pibernik (Bahrain Merida) pa je danes končal na 112. mestu.

Če so poznavalci Rogliča pričakovali pri vrhu, saj sodi v ožji krog favoritov za končno zmago, pa je precej presenetil 29-letni Tratnik. Letos je šele drugo sezono v ekipi na najvišji ravni, današnji uspeh na tako močni dirki, kot je po Romandiji, pa je zanesljivo eden večjih v njegovi karieri.

Danes v boj za obrambo rumene

“Še sam sem presenečen. A verjel sem vase, vedel sem, da mi trasa ustreza. Osredotočil sem se na vožnjo, dal sem vse od sebe in rezultat je tu,” se je veselil Tratnik in dodal: “To je prva zmaga na ravni WorldToura, tako da je res nekaj posebnega. Pa še Primoža sem premagal, običajno je on spredaj.”

Za vodilno trojko je bil še eden od favoritov za zmago, Rogličev sotekmovalec Nemec Tony Martin, ki bo imel pred nadaljevanjem štiri sekunde zaostanka. Peti pa je bil z enakim zaostankom Britanec Thomas Geraint (Sky).

V sredo bodo kolesarji imeli na sporedu prvo etapo, iz Neuchatela do Le Chaux-de-Fondsa, ki bo na 170 kilometrih ponudila tudi razgibano traso s precej vzponi.

(Vir: STA, foto: AFP)