Jerman dirko mlajših članov končal na 10. mestu

Jerman dirko mlajših članov končal na 10. mestu

Na evropskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu na Danskem so se danes prvi pomerili mlajši člani. V zanimivi dirki je bil prvi Slovenec na cilju Žiga Jerman, ki je prisprintal do desetega mesta. Evropskega naslova se je veselil domačin Casper Pedersen, srebro je osvojil Francoz Benoit Cosnefroy, bron pa Švicar Marc Hirschi.

Omenjena trojica in Rus Peter Rikunov so se spredaj znašli kakšnih 25 kilometrov od konca dirke, ko so napadli. Po dveh padcih v glavnini v zadnjih 15 kilometrih so lahko začeli razmišljati o medaljah, toda glavnina se jim je hitro približevala. Pedersen se je odločil za dolg sprint, ki se mu je obrestoval, Cosnefroy in Hirschi sta se udarila za drugo mesto, Rikunovu pa je uspelo zadržati nekaj malega prednosti pred glavnino. V njej je s sprintom poskusil tudi Jerman, ki med mlajšimi člani nastopa prvo leto. Pedersen je imel pred Cosnefroyem in Hirschijem dve sekundi prednosti, pred Rikunovom tri ter pred glavnino štiri.

“Relativno srečno smo jo odnesli. Imeli smo dva defekta, brez padca. Vse kombinacije smo imeli pokrite, vse bege. V predzadnjem begu je bil Matic Grošelj, ampak so na ‘kontro’ ušli štirje kolesarji. Tadej Pogačar je zamudil, ker je imel defekt. Kar je bilo možno, smo iztržili. V sprintu glavnine tako ali tako nismo imeli možnosti za zmago. Za sprint sta bila planirana Jerman in Gašper Katrašnik, odločila sta se, da sprinta Jerman,” je pojasnil selektor mlajših članov Martin Hvastija, ki se kar ni mogel načuditi, koliko defektov je bilo med dirko. Ocenil je, da jih je bilo tudi med 15 do 20 na krog. “Ne vem, zakaj je prihajalo do tega. Mogoče zaradi zemlje, ki jo je spral dež na cesto. Mogoče je bila tako ostra zemlja in mivka,” razlogov za številne predrte zračnice ni znal točno pojasniti Hvastija.

Hvastija je ne glede na vse zadovoljen: “Deseterica je bila realen cilj. Kljub temu, da so nam ušli, smo zadovoljni z razpletom. Če bi prišlo do skupinskega sprinta, pa tako ne bi imeli možnosti.”

Katrašnik je bil na koncu 32., Izidor Penko 42., oba sta bila v času glavnine. Grošelj je končal na 93. mestu, Luka Čotar na 101. in Tadej Pogačar na 102. mestu.

Za njimi so se v boj za letošnji evropski naslov podale še članice. Marianne Vos ga je osvojila tretjič v karieri ter zmagam iz leta 2006 in 2007 ter olimpijskemu naslovu in trem naslovom svetovne prvakinje dodala novo lovoriko.

Na 120,6 kilometra dolgi progi, ki je bila sicer ravninska, a jo je otežil močan veter v prsi, je Vosova skupaj s še šestimi kolesarkami glavnini ušla 30 kilometrov pred ciljem, štiri tekmovalke so do konca odpadle, Vosova pa je v ciljnem sprintu premagala Italijanko Giorgio Bronzini in Rusinjo Olgo Zabelinsko. To je bil tudi nekakšen obliž na rane, ki jih je dobila po poškodbi, zaradi zlomljene ključnice ni mogla napasti četrte zmage na Giru.

“Imela sem odlično podporo ekipe, danes smo bile res močne. Čutile smo nekaj pritiska, a smo ga obvladale in zdaj se lahko veselimo. Veliko sem poskušala z napadi, na koncu mi je uspelo priti v ubežno skupino, v kateri so bile močne tekmovalke,” je po zmagi dejala Vosova. Glavnina je za najboljšimi tremi zaostala 15 sekund, v njej pa je v cilj prišla tudi edina slovenska tekmovalka Polona Batagelj, zasedla je 32. mesto.

(vir: STA)