Jerman do velike zmage na dirki Gent-Wevelgem U23

Jerman do velike zmage na dirki Gent-Wevelgem U23

Za super nedeljo slovenskega kolesarstva je poskrbel Žiga Jerman, zmagal je na klasiki Gent – Wevelgem za kolesarje do 23 leta. Eno najbolj prestižnih enodnevnih dirk v Belgiji je 19-letnik dobil, čeprav je imel na začetku sezone nekaj težav tudi z boleznijo. Takole je Jerman opisal potek dirke: »Na začetku dirka ni bila posebej hitra, potem pa je 60 kilometrov pred ciljem pobegnila osmerica, kjer nismo imeli svojega kolesarja, zato sem kot zadnji uspel pokriti beg. Imeli smo okrog 45 sekund prednosti, na zadnjem prečkanju Kemmelberga smo se razbili na več majhnih skupinic, a smo se na ravnini spet polovili.«

Jermanu bi odgovarjal tudi šprint, a do njega ni prišlo: »Dva kilometra pred ciljem smo bili v ospredju le še trije, a se je zadaj glavnina približala že na 20 sekund, zato sem vedel, da bo šlo težko do cilja. 500 metrov pred črto sem skočil, ostala dva sta se malo spogledala in dobil sem nekaj metrov prednosti, kar je bilo dovolj za zmago. Imel sem tudi malo sreče, a brez tega ne gre, zahvaliti pa se moram tudi ekipi, saj so v ozadju odlično “štopali” glavnino in mi pomagali po najboljših močeh.«

»Šestdeset kilometrov pred ciljem je na treh makadamskih odsekih prišlo do pobega, zaključek je bil enak kot pri profesionalcih, le 19 kilometrov krajši. Žiga je bil del ubežne osmerice, cela ekipa se je zadaj trudila, da bi čim bolj “štopala” tempo v glavnini, Žiga pa je gonil na polno. Prišel je v cilj z nekaj metri prednosti, zmagal je na res velik način, na makadamu je bil brilijanten. Prej so Belgijci narekovali tempo, potem pa se jim je odpeljal beg in Žiga je na makadamu znal ujeti priključek, včeraj smo se dogovorili, da napade dva kilometra pred ciljem, kjer smo mu pokazali in pripeljal se je v cilj,« je veliko zmago svojega varovanca opisal selektor reprezentance do 23 let Martin Hvastija, ki je imel poleg zmagovalca v ekipi še Tadeja Pogačarja, Žigo Horvata, Jona Božiča, Jako Primožiča ter Izidorja Penka.

Jermana v prihodnjih dneh čaka naporen tekmovalni spored: »V torek zjutraj se vrnemo v Slovenijo, potem pa me čakajo še tri dirke v Italiji, vrhunec pa bo mladinska dirka po Flandriji. Tam bomo ostali 14 dni, saj nas potem čaka še dirka ZLM.«