Kljub borbeni predstavi ob obilici smole ni šlo


 • Kljub borbeni predstavi ob obilici smole ni šlo

  Glasgow, 13. avgusta – Slovenski kolesarji so se v Glasgowu predstavili v dobri luči, a za vrhunski rezultat na evropskem prvenstvu potrebuješ tudi nekaj sreče, te pa Slovenci celo dirko niso imeli. Začelo se je z defektom Luke Mezgeca v prvem krogu, nato pa so se počene zračnice in padci kar vrstili, vseeno pa je Matej Mohorič s 16. mestom poskrbel, da so Slovenci zabeležili soliden rezultat.

  Slovenci na deževni dirki s številnimi padci in okvarami koles niso imeli uspeha, do cilja je prišel le Matej Mohorič, ciljno črto je prečkal v zasledovalni skupini na 16. mestu.

  »Dirka je bila res zelo zahtevna. Vreme je traso naredilo še težjo. Od začetka smo držali skupaj, se trudili obdržati čim boljši položaj. V drugem delu sem kmalu ostal sam. Poskusil sem slediti napadom. Dvakrat mi je uspelo, tretjič žal nisem bil zraven. Takšno je kolesarstvo. Včasih je potrebno nekaj sreče,« je le nekaj minut po cilju povedal Mohorič in priznal, da je vozil doslej najtežjo dirko v svoji karieri.

  moho akcija

  Vsem napadom ne moreš slediti

  Kakšnih 70 kilometrov pred ciljem se je Mohorič v svojem prepoznavnem slogu pokazal na čelu vodilne skupine na enem od spustov. Nekaj kilometrov je še vztrajal ob najboljših, po dveh naslednjih pa je ostal zadaj. »Težko je slediti vsakemu. Odločiti se moraš, kdaj greš zraven. Dvakrat sem šel, tretjič sem želel predahniti, ravno takrat je bila kombinacija prava in napadla. Malo mi je žal za zamujeno priložnost. Noge so bile v redu, z veseljem pričakujem naslednje dirke,« je morda o odločilnem napadu dneva povedal Mohorič.

  Vmes je celo za trenutek pomislil, da bi odnehal. »Odločil sem se, da končam dirko. Nositi dres reprezentance ali ekipe je nekaj povsem drugega. Prav je, da se potrudiš, čeprav 16. mesto ne pomeni veliko.« Rok Korošec, Luka Pibernik, Marko Kump, Borut Božič in Luka Mezgec so bili med številnimi kolesarji, ki dirke niso končali.

  Kapetan ekipe je zaključek na žalost slovenskega tabora spremljal ob cesti na velikem ekranu, o vzroku za odstop je povedal: »Ravno, ko se je začelo dogajati, sem zaradi tretjega defekta moral odstopiti. Če v taki fazi dirke dobiš defekt, je konec, ni možnosti, da ujameš nazaj. Toliko defektov že dolgo nisem videl. Pravi praznik počenih zračnic je bil.«

  O dirkanju celotne ekipe je dodal: »Danes smo zelo dobro dirkali. Vsaj dokler sem bil v dirki. Z Matejem sva bila spredaj, ko se je začelo trgati.«

  Božič s cmokom v grlu

  Med peterico Slovencev, ki so ostali brez uvrstitve, je bil tudi najizkušenejši med njimi, 38-letni Božič, ki je odpeljal zadnjo reprezentančno dirko in morda celo eno zadnjih v karieri. »Želel sem končati dirko. Vedel sem, da je to moja zadnja dirka za reprezentanco. Na žalost se je tako končalo. Verjetno je to tudi moje zadnje leto med kolesarji. Zmeraj sem rad dirkal za reprezentanco. Drugače je kot za klub, lepo je,« je med drugim povedal Idrijec.

  božo

  Ob prvem defektu Mezgeca je prav Božič reprezentančnemu kolegu odstopil svoj obroč, da je lahko čim prej nadaljeval. S tem je izgubil precej dragocenega časa, glavnino je nato še ujel, a kasneje plačal davek.

  Praznih rok so ostali tudi favoriti na čelu s trikratnim prvakom Petrom Saganom in olimpijskim prvakom Belgijcem Gregom Van Avermaetom. Sagan dirke ni končal, še preden so najboljši prišli do odločilnih kilometrov, je dajal izjave. Van Avermaet je bil 25.

  Van Aert in Van der Poel sta sicer nadvse zanimiva kolesarja, oba sta stara 23 let, obvladata pa pravzaprav vse kolesarske discipline. Oba sta svetovna prvaka v ciklokrosu, van der Poel je letos osvojil celo naslov državnega prvaka v cestni dirki, trenutno pa je drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu. Trentin je do majice prvaka prišel po zanj rezultatsko težki sezoni, sicer pa je zmagovalec etap na dirkah po Franciji, Italiji in Španiji.

  Comments are closed.