Kolesarske BTC City Ljubljane sedme v ekipnem kronometru


 • Kolesarske BTC City Ljubljane sedme v ekipnem kronometru

  Kolesarske slovenske profesionalne ekipe BTC City Ljubljane so na svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu v ekipni vožnji na čas osvojile sedmo mesto. Prvakinje so postale članice nizozemskega Sunweba, ki je osvojil dvojno krono – člani njihove moške ekipe so namreč ponovili uspeh ženskih kolegic in postali najboljša elitna moška ekipa.

  Prirediteljem in kolesarjem gre vreme še naprej na roko, saj je uvodna disciplina 90. svetovnega prvenstva potekala v toplem in sončnem vremenu. Start ekipnega kronometra je bil v Ravnangerju in se je po 42,5 kilometra razgibanega terena končal na Festplassenu v središču Bergna. Nove prvakinje iz Sunweba in lanske prvakinje iz Boelsa je na koncu ločilo 12 sekund, Cervelo je zaostal 28 sekund, vse ostale ekipe so bile že precej bolj oddaljene. Ljubljančanke so bile od zmagovalk počasnejše za 3:46 minute.

  Kolesarske BTC City Ljubljane so kot prvotni cilj izpostavile uvrstitev v prvo deseterico, a se je izkazalo, da se je na startu pojavilo vsega devet ekip, zato so si za osnovni cilj postavile izboljšanje sedmega mesta z lanskega SP v Dohi. To jim na koncu ni uspelo, saj so uvrstitev iz Dohe izenačile, a so bile na cilju zadovoljne. Od šesterice kolesark je do konca prišla peterica, za šestouvrščenim FDJ-em so zaostale 23 sekund.

  Vodja ljubljanske zasedbe Gorazd Penko je za ekipni kronometer izbral Poljakinjo Eugenio Bujak, Nemko Corinno Lechner, Švedinjo Hanno Nilsson, Nizozemko Maaike Boogaard, z 19 leti in 24 dnevi daleč najmlajšo med vsemi kolesarkami današnje dirke, ter Slovenki Polono Batagelj in Uršo Pintar, ki je v zadnjem tednu zbolela, a vseeno nastopila.

  “Tudi lani smo bili sedmi, okrog teh mest se vrtimo. Današnja vožnja je bila perfektna glede na orožja, ki jih imamo v ekipi. Proga je bila pisana na kožo našim lahkim tekmovalkam, a je treba na ravnini držati hitrost preko 50 kilometrov na uro, kar je za lahke tekmovalke izredno težko. Pohvalil bi vse, od prve do zadnje,” je bil zadovoljen Penko.

  Kolesarke je celotno progo vzpodbujalo ogromno ljudi, kar je odličen obet za nadaljevanje prvenstva. Samo za dirko članov prihodnji teden prireditelji pričakujejo okrog 500.000 gledalcev.

  “Že na startu se je zbralo ogromno ljudi. V primerjavi z lanskim letom je bilo vzdušje res zelo, zelo dobro. Jaz sem zadovoljna, zelo vesela, zelo ponosna, da sem lahko vozila na tem SP s svojo ekipo,” je bila dobre volje tudi Batageljeva.

  “Nastopa smo si vse želele, zato smo se maksimalno potrudile. Tudi jaz, čeprav sem v zadnjem tednu zbolela. Odločila sem se, da bom ne glede na to od sebe dala maksimum. Uspelo nam je,” pa je pripomnila Pintarjeva.


  Od dveh Slovencev, ki sta zastopala barve svojih ekip, je višje končal Primož Roglič. Ta je z LottoNl-Jumbom končal na sedmem mestu, toda več razlogov za veselje je imel Jan Tratnik, ki je s CCC Sprandi Polkowicami končal na osmem mestu.

  Sunweb je ponovil uspeh kolegic, ki so nekaj ur pred njimi osvojile naslov svetovnih prvakinj med ženskimi ekipami. Nemški ekipi, ki je osvojila sploh prvo kolajno na SP v ekipnem kronometru, sta družbo na zmagovalnih stopničkah delala ameriški BMC (+8,29 sekunde) in britanski Sky (+22,35). Branilci naslova Quick-Step Floors pa so bil četrti (+35,20).

  LottoNl-Jumbo s Primožem Rogličem sicer ni ponovil petega mesta z lanskega SP v Dohi, a zaradi tega pretiranega razočaranja pri Zasavcu ni bilo. “Zdi se mi, da smo naredili, kar smo lahko. Moramo biti zadovoljni,” je uvodoma dejal Roglič. “Sam sem šel tekmo po tekmo. Najprej sem bil osredotočen na ekipni kronometer. Zdaj se lahko z mislimi usmerim na individualni kronometer ter si skušam čim bolje ogledati naš krog. Polovica kroga je enaka kot tole danes in jo poznam, ker smo jo že nekajkrat odvozili. Drugo polovico si moram še ogledati ter naštudirati zaključni vzpon,” je nadaljeval Roglič, ki je na vprašanje, kakšen občutek je imel v nogah med današnjim premagovanjem kilometrov, odgovoril: “Ne morem se pritoževati.”

  Pred njim, pa tudi Tratnikom, sta zdaj dva dneva časa, da se pripravita na sredin posamični kronometer, bržčas si bosta skupaj s selektorjem Andrejem Hauptmanom že v ponedeljek ogledala zahteven zaključni vzpon.

  “Sredin kronometer je cilj sezone. Vse bom skušal postoriti, da se čim bolje pripravim na to,” pravi dobro razpoloženi Roglič, ki je v soboto v sončnem norveškem vremenu našel tudi čas za kopanje v Severnem morju.

  Če je bil Roglič zadovoljen s predstavo svoje ekipe, je lahko bil nad končnim rezultatom navdušen Tratnik, ki je s svojimi kolegi iz profesionalne kontinentalne ekipe le za 24 sekund zaostal za ekipo svetovne serije LottoNl-Jumbom. Na startu je bilo sicer 17 ekip, velika želja Poljakov pa je bila uvrstitev v prvo deseterico.

  “Današnji nastop smo odpeljali vrhunsko. Moramo vedeti, da ne dajemo toliko poudarka ekipnim kronometrom. Kar smo danes pokazali, je lahko šola za športne direktorje in osebje, da smo sposobni zelo veliko doseči. Vse pohvale vsem. Zelo sem zadovoljen z vožnjo, tudi počutje je odlično,” je razlagal Tratnik.

  Idrijčan je na današnjem nastopu dobil še nekaj več samozavesti za sredin preizkus. “Počutil sem se odlično, trasa v sredo mi odgovarja, ker je razgibana. Glede na formo gledam na dirko optimistično. Dal bom vse od sebe, upam na dober dan in bo kar bo,” je zaključil Tratnik.

  (vir: STA)

  Comments are closed.