Kump četrti v prvi etapi dirke po Avstraliji

• Kump četrti v prvi etapi dirke po Avstraliji

Slovenski kolesar italijanske ekipe Lampre Marko Kump je že na začetku sezone v odlični formi. V prvi etapi prve letošnje preizkušnje svetovne serije, dirke po Avstraliji, je zasedel četrto mesto, po 130,8 kilometra so ga v sprintu premagali le Avstralca Caleb Ewan (Orica GreenEdge) in Mark Renshaw ter Nizozemec Wouter Wippert.

Kump, ki kljub številnim zmagam v karieri na dirki te ravni še nikoli ni bil tako dober, je v skupnem seštevku šesti, za Ewanom zaostaja deset sekund. Luke Pibernika in Primoža Rogliča ni bilo v ospredju.

Ewan, lani zmagovalec etape na dirki po Španiji, letos pa že zmagovalec nedeljskega prologa dirke Down Under, je s tem dosegel svoj največji uspeh v karieri.

‘Ponosen sem, da bom prvič na dirki svetovne serije nosil majico vodilnega. In to doma pred svojimi navijači. Hvala ekipi, ki je ves čas etape dobro skrbela zame, jaz pa sem opravil tisto, kar sem moral,’ je dejal Ewan, ki bo v nadaljevanju dirke, kot sam pravi, z veseljem pomagal moštvenemu kolegu Simonu Gerransu, enemu izmed glavnih favoritov za končno zmago.

V El Durazniu se je z 21 kilometrov dolgim moštvenim kronometrom začela kolesarska dirka po San Luisu, na kateri je sezono odprlo kar nekaj zvezdnikov tega športa in tudi nekaj Slovencev. Vožnjo na čas je dobila belgijska ekipa Ettix-Quick Step, ki je za osem sekund premagala Movistar kolumbijskega zvezdnika Naira Quintane.

Tretjeuvrščena Astana, za katero nastopa tudi Italijan Vincenzo Nibali, je zaostala 17 sekund, izkazala pa se je tudi ekipa UHC Janija Brajkoviča, ki je z zaostankom 54 sekund zasedla peto mesto, takoj za Tinkoffom svetovnega prvaka Petra Sagana.

Lampre Jan Polanca in Mateja Mohoriča je z zaostankom minute in 15 sekund zasedel 15. mesto, še 15 sekund je bila počasnejša ekipa Nippo-Vini Fantini, za katero kolesari Grega Bole.

V majici vodilnega bo drugo etapo začel Argentinec Max Richeze, Brajkovič je trenutno na 25. mestu skupnega seštevka.