Luka Mezgec osmi Evropejec

• Luka Mezgec osmi Evropejec

Italijanski kolesarji so na evropskem prvenstvu v Alkmaaru ubranili naslov prvaka. Mattea Trentina je na prestolu zamenjal Elia Viviani, ki je imel na koncu največ moči od treh ubežnikov. Od Slovencev se je najbolj izkazal Luka Mezgec, v sprintu zasledovalne skupine si je priboril osmo mesto.
    “Po ogledu proge smo točno vedeli, kako bo, glede na to, da so te dni zelo nizozemske vremenske razmere, saj močno piha. Prvi krog je bil čisto na odprtem ob morju, vedeli smo, da bo od starta do cilja vojna in tako je bilo. Po 20 km smo bili takoj na vetru, izoblikovala se je sedem skupin. V prvi skupini smo imeli Mezgeca in Davida Pera, več kot polovico dirke mu je odlično pomagal. Šest krogov do cilja, ko so Italijani napadli, je Mezgec priključil, potem pa v bistvu ni naredil nobene napake. Dirka se je odvila, kot se je, a z osmim mestom v taki konkurenci smo lahko vsi zelo zadovoljni,” je ocenil slovenski selektor Andrej Hautman.
    Prva odločilna akcija se je zgodila dobrih 60 kilometrov pred ciljem, ko so napadli Italijani. Izoblikovala se je skupina 13 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mezgec. Skupina je imela že 40 sekund prednosti, ko je pospešil Nemec Pascal Ackermann. Sledila sta mu le Belgijec Yves Lampard in Italijan Viviani, preostali niso imeli moči oziroma interesa, da bi jih lovili.
    Na napad ni odgovoril niti Mezgec, ki je zagotovo pogrešal pomoč kakšnega moštvenega kolega. Tako je moral počakati na zasledovalno skupino, ki so jo vodili Nizozemci, ki so ubežnike lovili predvsem, da bi v boj za zmago pripeljali Dylana Groenewegna. A trojka na čelu je bila premočna in je med seboj obračunala za zmago.
    Največ moči je imel Viviani, Lampard niti ni poskušal sprintati, Ackermann pa je zaostal že štiri kilometre pred ciljem.
    O napadu trojke je Hauptman povedal: “Tam sploh niso želeli napasti, a sta dva iz Mezgecove ekipe iz ovinka ven zavrla, ti trije so se pogledali in šele potem skočili. Luka se je poskušal preseliti naprej, a so bili vsi ostali v njegovem zavetrju, zato je odnehal in kmalu je bilo 40 sekund razlike.”
    Sprint zasledovalne skupine za četrto mesto je dobil Norvežan Alexander Kristoff. Skupina je za zmagovalcem zaostala 33 sekund.

Rezultati cestna dirka, člani elite (Alkmaar – Alkmaar, 172,6 km):

1. Elia Viviani (Ita)                  3:30:52
    2. Yves Lampaert (Bel)             + 0:01
    3. Pascal Ackermann (Nem) 0:08
    4. Alexander Kristoff (Nor) 0:33
    5. Morkov Michael (Dan)
    6. Sam Bennett (Irs)
    7. Matteo Trentin (Ita)
    8. Luka Mezgec (Slo)
    9. Demare Arnaud (Fra)
    10. Selig Rüdiger (Nem) vsi isti čas
      Matic Grošelj, Gašper Katrašnik, Marko Kump, David Per in Luka Pibernik (vsi Slovenija) dirke niso končali.
      REZULTATI ELITE
      (vir STA)

10.8.2019
    Člani do 23 let
    Slovenski kolesarji na evropskem prvenstvu v Alkmaarju tudi v cestni vožnji mlajših članov niso prišli do odmevnega izida. Po pričakovanju je bil najboljši kapetan Žiga Jerman, ki je v sprintu večje skupine zasedel 11. mesto. Zmagal je Italijan Alberto Dainese pred Dancem Niklasom Larsnom in Estoncem Raitom Aermom.
    Jerman v sprintu 37 tekmovalcev ni imel pomoči moštvenih kolegov, saj so vsi (Aljaž Jarc, Žiga Horvat, Tilen Finkšt in Nik Čemažar) odstopili že pred njim. Na cilj 138 kilometrov dolge proge je prišlo le 57 tekmovalcev.

REZULTATI U23

9.8.2019
    Mladinci in mladinke
    Na evropskem kolesarskem prvenstvu so se danes v cestni dirki za kolajne merili mladinci, mladinke in kolesarke do 23 let. Med Slovenci je bila najvišje Nika Jančič na 18. mestu in Boštjan Murn na
    Pri mladincih je zmagal Ukrajinec Andrij Ponomar pred Nemcem Mouriceom Bellerstedtom in Italijanom Andreo Piccolom, pri mladinkah sta dvojno zmago Nizozemski privozili Ilse Pluimers in Sofie Van Rooijen, pri kolesarkah do 23 let pa je bila najboljša Italijanka Letizia Paternoster pred Poljakinjo Maro Lach in Nizozemko Loneke Uneken.
    REZULTATI MLADINKE

REZULTATI MLADINCI