Mezgec osmi v prvi etapi Dirke po Valencii

• Mezgec osmi v prvi etapi Dirke po Valencii

Nova sezona v cestnem kolesarstvu  se je pričela tudi na evropskih tleh. Na petdnevni Dirki po Valencii nastopajo štirje Slovenci, v prvi etapi se je z osmim mestom izkazal Luka Mezgec (Mitchelton-Scott).

6. februar

MezgecLuka3V Španiji se je prva etapa med Castellom in Villa-Realom (180 km) pričakovano končala s ciljnim sprintom. V njem je bil najboljši Nizozemec Dylan Groenewegen (Team Jumbo Visma), ki je ugnal rojaka Fabia Jakobsna (Decueninck-Quick Step). Tretji je bil Norvežan Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). Med štirimi Slovenci se je najbolje odrezal Luka Mezgec (na fotografiji), ki je bil osmi. Matej Mohorič (Bahrain-McLaren, v času zmagovalca) je bil 14., Jan Polanc (UAE Team Emirates) 22. in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 30. Slednja sta zaostala za tri sekunde. Danes čaka kolesarje razgibana, 181 km dolga druga etapa med Torrentom in Cullero, kjer bo zmagovalca odločil ciljni vzpon.

Druga etapa Saudi Toura Bonifaziu

Drugo, sicer razgibano etapo kolesarske dirke po Savdski Arabiji, ki pa večje selekcije ni naredila, je dobil Italijan Niccolo Bonifazio. Kolesar ekipe Total Direct Energie je po 173 kilometrov na cilj prišel dve sekundi pred Nemcem Philom Bauhausom. Isti čas kot Nemec je zabeležilo še 33 kolesarjev, tretje mesto pa je tako kot v prvi etapi zasedel Francoz Nacer Bouhanni. Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Grega Bole in Jan Tratnik (oba Bahrain McLaren) sta bila v ozadju, z zaostankom dveh minut in 33 sekund sta zasedla 109. oziroma 110. mesto.

V skupnem seštevku vodi zmagovalec prve etape Portugalec Rui Costa (UAE Emirates), sekundo zaostaja Avstralec Heinrich Haussler, dve pa Bouhanni. Bole je 78., Tratnik pa 79. Omeniti velja še, da ekipo UAE Emirates kot športni direktor na tej dirki vodi slovenski selektor Andrej Hauptman.

KZS/STA