Mladinska dirka v znamenju Američanov, Murn 63.

• Mladinska dirka v znamenju Američanov, Murn 63.

Na svetovnem prvenstvu v Yorkshireu je bil četrtek rezerviran za dirko mladincev. Na štartu so bili tudi trije Slovenci.

26. september

mladinciZahtevno, skoraj 150 km dolgo progo je še dodatno otežil dež, ki je močil tekmovalce. Razmere so najbolj ustrezale ameriški izbrani vrsti, ki je ves čas narekovala ritem. Na koncu se je zlate kolajne veselil Quinn Simmons, ki je v cilj pripeljal s časom 3;38:04. Srebro je odšlo v Italijo, Alessio Martinelli je zaostal za 56 sekund. V skupinskem šprintu za tretje mesto je bil najhitrejši še en Američan, Magnus Sheffield.

Slovenijo so zastopali Boštjan Murn, Aljaž Colnar in Gal Glivar, vsi člani dolenjske Adrie Mobil. Murn, ki je s to dirko zaključil mladinski staž, je bil dobršen del proge blizu najboljšim, a potem popustil in dirko končal na 63. mestu, tik pred Colnarjem, oba pa sta zaostala skoraj 17 minut. Glivar, ki je imel v zadnjih dneh nekaj zdravstvenih težav, ni prišel v cilj. Murn je po tekmi povedal: “Proga je bila res zelo težka, zelo razgibana. Z dvema zelo dolgima klancema. Prvi je bil zelo strm, drugi malo manj, a so Američani narekovali zelo oster ritem. Prišli smo do 90. kilometra skupaj s skupino, potem pa mi je zmanjkalo moči in sem zaostal.”

Colnar je – tako kot Glivar – prvo leto tekmoval v mladinski konkurenci. Po dirki je povedal: “Presenetilo me to, da je že od štarta ‘letelo’, glede na to, da je bila zelo dolga proga. Presenetilo me je tudi vreme, nisem se dovolj oblekel. Glede na razplet sem zelo zadovoljen, da sem sploh končal dirko.” Za konec je vtise strnil še selektor mladinske izbrane vrste Andrej Cimprič: “Smo majhna država. So obdobja, ko v generaciji nimamo kolesarjev, ki bi se lahko merili z najboljšimi. Letos je situacija takšna. Potihem smo upali, da bi se dirka lahko razvila drugače, ampak je že na prvem klancu prišlo do naliva. In od tam naprej je dirka eksplodirala. Od štarta smo poizkušali zavzeti dobre položaje. Murnu je to uspevalo, tudi zaradi tega je ostal spredaj. Dosti dobro se je peljal, ampak tik pred zaključnimi krogi so Američani, ki so bili danes najmočnejši, spet naredili selekcijo. Takrat je ostal zadaj. Pokazalo se je, da te razmere niso za nas, ampak, kar je bistveno, je to, da enostavno nismo na nivoju najboljših.”

V petek je na prvenstvu na sporedu dvojni program. Najprej se bodo na cestno dirko pognale mladinke, zgodaj popoldne pa še člani do 23 let.

Mladinci, cestna dirka (Richmond – Harrogate, 149,1 km):

1. Quinn Simmons (ZDA) 3;38:04
    2. Alessio Martinelli (Ita) + 0:56
    3. Magnus Sheffield (ZDA) + 1:33
    4. Enzo Leijnse (Niz) + 1:33
    5. Gianmarco Garofoli (Ita) + 1:33
    6. Vegard Stokke (Nor) + 1:33

63. Boštjan Murn (Slo) +16:49
    64. Aljaž Colnar (Slo) + 16:49
    brez uvrstitve: Gal Glivar (Slo)