Mohorič in Mezgec optimistično v boj za odličja

• Mohorič in Mezgec optimistično v boj za odličja

Glasgow, 11. avgusta – Slovenska moška izbrana vrsta optimistično pričakuje nedeljski prvi vrhunec reprezentančnega dogajanja, v Glasgowu jih čaka cestna dirka za naslov evropskega prvaka. Reprezentanti pod vodstvom selektorja Andreja Hauptmana ciljajo zelo visoko in čeprav o rezultatih ne želijo govoriti je jasno, da tudi nova osvojena kolajna ni nemogoča.

Hauptman je na Škotsko odpeljal Luko Pibernika, Boruta Božiča, Roka Korošca, Marka Kumpa, Mateja Mohoriča in Luko Mezgeca, ki se je reprezentanci na Škotskem kot zadnji pridružil danes zjutraj, včeraj je še dirkal na poljskih cestah. »Vse poteka po načrtu, tudi na dirki po Poljskem je šlo v tej smeri. Forma je iz dneva v dan boljša. Rabil sem tri dni, da sem začutil tekmovalni ritem. V peti, šesti etapi sem se super počutil. Z veseljem pričakujem start,« pravi dobro razpoloženi Mezgec, ki je že na dirki po Sloveniji in tudi v zadnjih dneh na Poljskem pokazal, da se lahko tudi čez klance pelje zelo dobro.

DSC_0027 (Medium)

Spada v širši krog favoritov

Mezgec je lani v Herningu osvojil peto mesto, letos pa pogleduje še višje: »Glede na to, da sem bil lani peti, ciljamo na to, da izboljšamo to mesto. Na koncu je potrebne v sprintu nekaj sreče. Za prva tri mesta se bo borilo vsaj 15 kolesarjev. Spadam v ta krog, upam na najboljše.«

Dobrih 14 kilometrov dolg krog v Glasgowu na prvi pogled ni zelo zahteven, a bo zaradi ozkih cest, ostrih ovinkov in krajših vzponov dirka zagotovo težka, zato ni nujno, da bo o evropskem prvaku odločal šprint. Hauptman ima rezervno različico v Mateju Mohoriču, ki je letos v izjemni formi, že večkrat pa je pokazal, da so pobegi v zaključku njegova specialiteta, tudi tehnično zahtevna cesta in velika možnost dežja mu gresta na roko: »Proga je primerna za tiste bolj vzdržljive kolesarje, ki so hitri v zaključku. Verjamem, da se lahko jaz, Mezgec in še kdo drug borimo za vidnejšo uvrstitev. Če bomo na koncu dirkali name, bo zame uspeh uvrstitev v prvo deseterico. Odvisno od zaključka, razpleta. Če bo zraven Mezgec, bomo kotirali še višje.«

DSC_0012 (Medium)

Konkurenca v Glasgowu bo izjemna

Mohoriča tudi stavnice uvrščajo v širši krog favoritov za odličja, resda bodo na štartu med drugim tudi Peter Sagan, Greg van Avermaet, Alexander Kristoff in Elia Viviani, a so slovenski kolesarji že tolikokrat dokazali, da so najmanj enakovredni svetovni konkurenci, da tudi novo odličje ne bi bilo presenečenje, bi pa bila kolajna na Škotskem potrditev dobrega dela ene najbolj homogenih reprezentanc zadnjih let, kjer vlada zelo dobro vzdušje.