Mohorič odličen peti na Milanu Sanremu

Mohorič odličen peti na Milanu Sanremu

Ljubljana, 25. marca – Francoski kolesar Julian Alaphilippe je zmagovalec 110. enodnevne dirke Milano-Sanremo. S petim mestom se je na 291-kilometrski dirki izkazal slovenski prvak Matej Mohorič, član ekipe Bahrain-Merida je dosegel najboljši slovenski rezultat v zgodovini dirke.

V sprintu je zvezdnik Deceuninck – Quick Stepa Alaphilippe premagal Belgijca Oliverja Naesena in Poljaka Michala Kwiatkowskega. Četrti je bil Slovak Peter Sagan.

Mohorič je priključek z manjšo skupino favoritov ujel na spustu z zadnjega vzpona na Poggio, v zadnjem kilometru tudi napadel, a je na koncu čakal na kapetana ekipe, lanskega zmagovalca, Italijana Vincenza Nibalija. Na koncu se obema ni izšlo, Nibali je v sprintu zasedel osmo mesto.

Mohorič je za enega od ciljev spomladanskega dela sezone izpostavil dirko Milano-Sanremo, prvo od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov in najdaljše enodnevne dirke v koledarju. Svoj pogum in znanje spuščanja je znova pokazal ob pravem trenutku, ko je s Poggia ujel skupino vodilnih, v igro pa vrnil tudi Nibalija.

Dva kilometra pred ciljno črto je napadel evropski prvak Italijan Matteo Trentin, na njegovo pospeševanje je odgovoril Nizozemec Wout van Aert. Sledil je poskus Mohoriča, a ker je bil za njim tudi Nibali, je skušal najprej pomagati svojemu zvezdniku v ekipi.

Sprint je najbolje izpeljal Alaphilippe, ki je dobil prvo od petih največjih klasik v koledarju, sicer pa je vpisal svojo 25. zmago v karieri in sedmo letos. “Bilo je zelo težko. Fantje v ekipi so me varovali ves dan. Tim Declercq je vlekel cel dan. V finalu smo dirko nadzorovali in jo naredili težko. Nisem imel prostora za napako. Bil sem osredotočen. Ko je Mohorič napadel, sem si rekel, zdaj ali nikoli. Cela ekipa je na cilju jokala,” je v cilju razložil Alaphilippe.

Mohorič je popravil najboljši slovenski dosežek na tej prestižni dirki, ki ga je do danes imel v lasti zdajšnji selektor Andrej Hauptman, leta 2002 je bil 13.

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil danes 25., njegov zaostanek je znašal 27 sekund. Kristijan Koren je končal na 107. mestu, tri minute in 51 sekund za zmagovalcem.

(Vir: STA)