Mohorič zdaj sodi med največje mojstre

Mohorič zdaj sodi med največje mojstre

Gualdo Tadino, 15. maja – V deseti etapi letošnjega Gira se je nadaljeval sanjski niz slovenskih kolesarjev na rožnati pentlji, za to je poskrbel Matej Mohorič, ki je v velikem slogu dobil najdaljšo etapo letošnje dirke. Po 244 kilometrih je bil v šprintu navkreber boljši od Nica Denza, ki je edini zdržal njegov tempo v pobegu, po največji zmagi kariere je bil tudi vedno preudarni Podbličan navdušen.

»Bila je zelo dolga in težka etapa, načrtovali smo, da danes ujamem ubežno skupino. Na začetku sem poizkusil s še 13 kolesarji, a na žalost beg ni uspel, ker se je Chaves znašel v težavah. V zaključku sem se počutil izvrstno, še vedno sem imel veliko energije, zato sem prosil Pozzoviva, če lahko napadem na zadnjem vzponu. Dovolil mi je in nato sem razmišljal le še o tem, kako lahko kar največ izvlečem iz te etape. Ta zmaga je krona res lepega dneva,« je Mohorič povedal takoj po koncu etape.

Drugi poizkus je bil tvegan, a brez tega ne gre

Osmoljenec dneva je bil Esteban Chaves, ki je odpadel že na prvem vzponu, tekmeci so v glavnini pritisnili na pedala in posledično je tudi prvi beg Mateja Mohoriča splaval po vodi. Vseeno je imel Gorenjec dovolj moči, da je napadel še enkrat 40 kilometrov pred ciljem in čeprav se je dolgo zdelo, da je njegov poizkus obsojen na propad, je na koncu v cilju odmevalo njegovo ime.

»V zaključku se mi je poznala dolžina etape, nisem bil povsem prepričan, da mi bo uspelo odšprintati Denza, zato sem ga napadal že prej, a se ga nisem uspel otresti. Nato sem pač moral vse staviti na šprint, na srečo sem imel v svojih nogah še dovolj. Vesel sem, da sem tako sebi kot Bahrain Meridi priboril to res lepo zmago. Letos sem res naredil velik korak naprej, za kar so zaslužni predvsem v ekipi, kjer čutim, da imam vso podporo in dovolj priložnosti, da pokažem, kaj znam,« je Mohorič žarel v cilju.

5x Slovenija na rožnati pentlji

Podbličan je nadaljeval dva velika niza slovenskih kolesarjev. Z zmago Mohoriča so Slovenci na še četrti tritedenski dirki zapored domov odnesli etapno zmago, nadaljuje se tudi sanjski niz na Giru, kjer Slovenci vsako leto zmagujejo že od leta 2014. Veliki niz je takrat v Trstu začel Luka Mezgec, leto kasneje ga je nadaljeval Jan Polanc, na rožnati pentlji z letnico 2016 je svojo priložnost dočakal Primož Roglič, lani je na Etni slavo spet pobral Polanc, Gualdo Tadino z letnico 2018 pa bo ostal v znamenju 23-letnega Mateja Mohoriča. Zdaj dvakratni svetovni prvak sodi med največje kolesarske mojstre.