Monika Hrastnik evropska prvakinja v spustu

Monika Hrastnik evropska prvakinja v spustu

Slovensko gorsko kolesarstvo je od danes bogatejše za novo odličje z evropskih prvenstev. Zanj je zaslužna Monika Hrastnik, ki je na prvenstvu stare celine v portugalski Lousi osvojila zlato odličje. To je že peto odličje za slovenske spustaše na EP.

Portugalska Lousa je ta konec tedna gostila evropsko prvenstvo v spustu z gorskimi kolesi. V kraju blizu Coimbre so štirje Slovenci, Miran Vauh, Monika Hrastnik, Špela Horvat in Jan Cimperman, skušali domov prinesti kakšno medaljo. V Četrtek in petek sta tekmovalce čakala uradna treninga, v soboto razvrstitvene vožnje, v nedeljo pa finala.

Hrastnikova je na koncu Francozinjo Morgane Charre, ki je bila druga, prehitela za tri sekunde. Bron je osvojila Švicarka Camille Balanche, ki je bila od Mozirčanke počasnejša že za 18 sekund in pol. Druga Slovenka Špela Horvat je bila deveta, za rojakinjo je zaostala 52,7 sekunde.

“Proga je bila za prvo tekmo sezone zelo težka. Razmere so bile vsak dan hujše. Vremenska napoved je bila, da bo vsak dan deževalo, pa je do danes vsak dan zdržalo. Danes te sreče nismo imeli. Pred začetkom je začelo deževati. Luknje so bile velike. Kaj naj rečem … Zelo sem vesela, da mi je uspelo odpeljati tako, kot znam. Čeprav nisem pričakovala, da mi bo uspelo,” je povedala nova evropska prvakinja in priznala, da je pred startom čutila nekaj pritiska, saj je bila najhitrejša že v sobotni trening vožnji, na krmilu pa je imel številko 1 kot najboljša na mednarodni lestvici.

Slovenija je bila na evropskih prvenstvih v spustih z gorskimi kolesi v zadnjih letih zelo uspešna. Zbiranje kolajn so tekmovalci začeli leta 2013, ko sta bila tretji Miran Vauh med člani in Jure Žabjek med mladinci. Leta 2015 je na vrhu končal Žabjek, leta 2016 pa je Monika Hrastnik končala na drugem mestu. Svojo zbirko je danes povečala s prepričljivo zmago.

Za naslove so se pomerili tudi moški, Cimperman in Vauh pa med najboljše nista posegla.

(vir: STA)