Na kongresu v Rimu v ospredju poudarjena vloga žensk

Na kongresu v Rimu v ospredju poudarjena vloga žensk

Rim, 12. marca – Predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm in generalni sekretar Aleš Kalan sta se udeležila kongresa Evropske kolesarske zveze, kjer so govorili o večji vlogi žensk v krovnih organizacijah, pa tudi o prireditelju prihajajočega evropskega prvenstva.

Še pred začetkom kongresa je predstavnike čakal sprejem pri papežu Frančišku, ki se je rokoval z vsakim predstavnikom delegacije in jih sprejel na uradni avdienci. V nedeljo pa je delegate čakal kongres, ki so ga prvič organizirali skupaj z afriško kolesarsko zvezo.

Soglasno so delegati iz 43 evropskih in 30 afriških kolesarskih zvez sprejeli spremembe ustanovnih aktov, ki bodo začele veljati spomladi leta 2021, pred naslednjimi volitvami. V upravnem odboru UEC bosta morali sedeti vsaj dve ženski, upravni odbor sicer šteje sedem članov.

Vsaj štiri ženske bodo morale biti med delegati, ki imajo glasovalno pravico (skupno 15 članov) in vsaj dve ženski bosta morali sedeti v evropskem upravnem komiteju pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), ki prav tako šteje sedem članov.

»Svet se spreminja, z njim pa tudi svet športa, zato je pomembno, da je UEC na čelu sprememb. Kar 17 odstotkov vseh žensk, ki kolesarijo na svetu, prihaja iz Evrope, zato je prav, da dobijo večji glas tudi pri odločanju,« je spremembe pospremil predsednik UEC Rocco Cattaneo.

Na kongresu so potrdili tudi prireditelja letošnjega evropskega prvenstva v cestnem kolesarstvu, dirko bo gostil nizozemski Alkmaar, evropsko prvenstvo pa ostaja v avgustovskem terminu tik za dirko po Poljski. Trasa v Alkmaarju še ni znana, bo pa glede na nizozemsko pokrajino skoraj zagotovo šprinterska.