Na OI v Tokiu vzpon na Fuji in skoraj 5000 metrov višinske razlike

Na OI v Tokiu vzpon na Fuji in skoraj 5000 metrov višinske razlike

Tokio, 9. avgusta – Mednarodna kolesarska zveza (UCI) in mednarodni olimpijski komite (MOK) sta potrdila traso za cestne kolesarske preizkušnje na OI 2020, ki bodo potekale v Tokiu. Trasa bo predvsem v drugem delu zelo zahtevna, kolesarje čaka tudi del vzpona na slovito goro Fuji, skupno pa v nekaj manj kot 240 kilometrih kar 4800 metrov višinske razlike.

Pot bodo začeli na obrobju Tokia in se skozi pokrajino petih jezer, ki prav tako sodi med turistične znamenitosti Japonske, pripeljali do gore Fuji, kjer bodo premagali le prvi del. Nato se bodo spustili nazaj v dolino in prevozili še razgibane kroge okrog gore Fuji, dirka pa se bo tako za moške kot za ženske končala na dirkališču Fuji.

Skupno kolesarje čaka kar 4800 metrov višinske razlike, kar je zelo podobno trasi letošnjega svetovnega prvenstva v Innsbrucku, kjer pa bodo kolesarji višinske metre vendarle enakomerno nabirali v vsakem krogu. V Tokiu ne bo tako, po 80 kilometrih ravnine sledi vzpon na Doushi z več kot 1000 metri višinske razlike, do vmesnega vrha Fujija vodi 14,3 kilometrov vzpona s 6-odstotnim povprečnim naklonom, odločilen pa bo morda že vzpon na Mikuni 35 kilometrov pred ciljem, ki je dolg 6,5 kilometra in ima 10-odstotni povprečni naklon, na najbolj strmem odseku se naklon povzpne tudi prek 20 odsotkov, kar je zelo podobno zadnjemu vzponu letos v Innsbrucku.

tokio profil

Ženska trasa bo podobna, le da se kolesarke ne bodo povzpele na goro Fuji, skupno jih čaka 137 kilometrov in kar 2700 višinskih metrov. Tako pri moških kot pri ženskah lahko pričakujemo, da bodo v ospredju najboljši hribolazci, ki so dobri tudi v hitrih zaključkih, takšna sta trenutno predvsem Alejandro Valverde in Julian Alaphilippe, seveda pa bo v Tokiu vse odvisno od tega, kako težko dirko bodo na nedvomno zahtevni progi, kjer bo še dodatna oteževalna okoliščina visoka vlaga, naredili kolesarji.