Na Večeru zvezd okronali Rogliča in Hrastnikovo

Na Večeru zvezd okronali Rogliča in Hrastnikovo

Ljubljana, 6. novembra – Ob prehodu iz sezone 2018 v novo z letnico 2019 je Kolesarska zveza Slovenije na Ljubljanskem gradu pripravila Večer zvezd in podelila nagrade najboljšim posameznikom sezone. Med profesionalci sta to postala Primož Roglič in Monika Hrastnik, selekcija do 23 let pa najboljša ekipa minulega leta.

V moški konkurenci pravega dvoma o zmagovalcu ni bilo, Primož Roglič je bil eden tistih, ki so najbolj zaznamovali minulo kolesarsko sezono, odmevale so njegove etapne zmage v Baskiji, Romandiji in Sloveniji, pa etapna zmaga in četrto mesto v skupnem seštevku na Touru, manjkala je le pika na i na svetovnem prvenstvu. Roglič je sezono končal tik za prvo deseterico na svetovni lestvici, bil bi še višje, če se ne bi v drugem delu sezone posvetil le SP, a tudi tako dvoma o tem, da si zasluži nagrado za kolesarja leta, ni bilo.

Pri ženskah je šla nagrada letos v roke Moniki Hrastnik, ki je blestela v gorskokolesarskem spustu. Najprej je osovjila naslov evropske prvakinje, vrhunec pa je bilo tretje mesto na eni najtežjih prog svetovnega pokala v Val di Soleju. Skupno je končala na četrtem mestu v seštevku spusta, bila bi še višje, če ji ne bi načrtov v drugem delu preprečila poškodba.

Priznanji tudi Mohoriču in Pogačarju

Na cesti v letošnji sezoni še zdaleč ni blestel le Primož Roglič, nagradi za posebne dosežke v letošnjem letu sta si prislužila tudi Matej Mohorič in Tadej Pogačar. Mohorič je začel z etapno zmago na Giru, po osvojeni majici državnega prvaka je prestavil še v prestavo višje in osvojil dirki po Beneluksu ter po Nemčiji, s čimer se je dokončno uveljavil med najboljšimi kolesarji sveta.

Tadej Pogačar je bil med zelo močno svetovno generacijo do 23 let eden najbolj izstopajočih kolesarjev, vrhunec sezone pa je bila izjemna zmaga na dirki po Franciji za mlade Tour de l’Avenir, prva slovenska v zgodovini. Pogačar je blestel celo leto, sezono pa končal s sedmim mestom na svetovnem prvenstvu in prestopom med profesionalce, prihodnje leto ga bomo spremljali v dresu UAE Emirates.

S Pogačarjem je neločljivo povezana tudi nagrada za najboljšo ekipo v cestnem kolesarju, letos so jo prejeli reprezentanti do 23 let, ki so pod vodstvom selektorja Martina Hvastije osvojili skupno zmago v Pokalu narodov. Največ točk je res prispeval Pogačar, a ne gre pozabiti niti na zmago Žige Jermana na dirki Gent Wevelgem, predvsem pa je ekipa celo leto delovala zelo homogeno in dokazala, da se za prihodnost slovenskega kolesarstva ni treba bati.

tamau

Kolesarska zveza je s posebnim priznanjem nagradila tudi Boruta Božiča, ki je ob koncu letošnje sezone sklenil zelo bogato kariero, je prvi Slovenec z etapno zmago na tritedenskih dirkah, dolga leta je nosil tudi reprezentančni dres, v prihodnji sezoni pa bo tekmovalno kariero zamenjal za mesto športnega direktorja pri Bahrain Meridi.

Lovše in Šimenčeva med amaterji

Nagrado za najbolj obetavnega gorskega kolesarja si je prislužil Žak Gomilšek, ki je že v svojem prvem letu na kolesu dokazal, da se bo v prihodnosti lahko kosal z najboljšimi. Amaterski kolesar leta je postal Matej Lovše, ki je letos blestel s skupno zmago na dirki Giro del Friuli, ubranil pa je tudi naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas.

Amaterska kolesarka leta je postala Laura Šimenc, ki je naslovu svetovne prvakinje v vožnji na čas dodala še tretje mesto na cestni dirki in naslov svetovne prvakinje v štafetni preizkušnji.

laura

Posebna priznanja Rokavcu, Jagodicu in Glavniku

Kolesarska zveza Slovenije je podelila tudi tri priznanja za dolgoletno delo v kolesarstvu in doprinos k njegovemu razvoju. Prvo je prejel Branko Rokavec, ki v KD Branik že 40 let sodeluje pri organizaciji vseh projektov, prav tako je že 22 let član dirke po Sloveniji, sodeloval pa je tudi pri začetkih Kolesarske zveze Slovenije.

Drugo priznanje je prejel Janez Jagodic, ki je kot trener deloval v mladinskih vrstah v Novem mestu. Tam je več kot 30 let vzgajal mlade talente, iz njegovih vrst so prišli Sandi Papež, Srečko Glivar, Jože Smole, Gorazd Štangelj, Uroš Murn, Bogdan Fink, Martin Derganc, Boštjan Mervar, Jure Zrimšek, Tomaž Nose. Sodeloval je tudi s slovensko mladinsko reprezentanco in bil del odprave na 13 sveotvnih prvenstvih, med drugim je z Bogdanom Finkom leta 1990 osvojil prvo medaljo na SP v Angliji.

Tretje priznanje je šlo v roke Reneja Glavnika, ki je bil v 80. in 90. letih predsednik KK Perutnina Ptuj, nato pa je opravljal delo organizacijskega in tehničnega direktorja. Bil je na čelu kluba, ko so kolesarje Perutnine dosegali največje uspehe, bil pa je tudi pobudnik Poli maratona na Ptuju.