Naglič na evropskem prvenstvu v prvi deseterici

Naglič na evropskem prvenstvu v prvi deseterici

Statteg, 30. julija – Minuli konec tedna je v avstrijskem Stattegu potekalo evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu za mlajše kategorije, manjkali so le člani, ki se bodo čez nekaj dni pomerili v Glasgowu. Najboljši slovenski izid je zabeležil Rok Naglič, ki je med tekmovalci do 23 leta starosti končal na odličnem desetem mestu.

Prvenstvo so otvorile mladinke, ki so bile v nedeljo na vrsti že ob 9. uri zjutraj. Slovenijo je zastopala Vita Movrin, ki je na prvem vzponu začela nekoliko rezervirano in izgubljala mesta, na vrh je prišla za prvo dvajseterico, a se ji je kasneje odprlo in v drugem delu je precej pridobila. Z borbeno vožnjo je končala na zelo solidnem 13. mestu, zmagala je domačinka Laura Stigger.

Nato so na vrsto prišli mladinci, kjer so Slovenijo zastopali Matevž Govekar, Miha Klemenčič in Mihael Štajnar, vsi pa so štartali iz slabih štartnih položajev. Po prvem krogu so bili vsi trije v prvi petdeseterici, Miha in Matevž pa sta nato iz kroga v krog pridobivala pozicije. Mihi je do tretjega kroga kazalo na uvrstitev med najboljših 25, Matevžu pa na trideseterico.

Žal je Miha na koncu tretjega kroga zvil obroč, katerega je v tehnični coni zamenjal, možnost za visoko uvrstitev pa je splavala po zlu. Kasneje je spet pridobival pozicije in dirko zaključil na 39. mestu. Žal tudi Matevž ni imel sreče. Na koncu četrtega kroga je prebil prednjo gumo in je žal moral odstopit. Mihael Štajnar je v drugi polovici nekoliko popustil in dirko zaključil na 68. mestu. Zmagal je Švicar Alexandre Balmer.

ep gorci

Naglič še enkrat potrdil talent

Za konec je sledil še vrhunec slovenske reprezentance, v kategoriji mlajših članov je bil na štartu Rok Naglič, ki je v izvrstni formi, kar je potrdil tudi na minulem državnem prvenstvu v krosu na Krvavcu, kjer ni zmagal le med mlajšimi člani, temveč tudi v absolutni konkurenci. V prvem krogu je Naglič začel zadržano in prihranil nekaj moči, kar se mu je obrestovalo, s 30. mesta je napredoval, na polovici dirke je bil že v dvajseterici, v drugem delu pa je odpeljal fenomenalno.

Postavil je celo absolutno tretji čas predzadnjega kroga in skočil na 10. mesto, v zadnjem krogu se je potegoval celo za osmega, a mu je še za ta podvig zmanjkalo malo moči. Kljub temu je zaključil na odličnem desetem mestu in dokazal, da spada med najboljše mlade gorske kolesarje v Evropi.