Nepazljivost Slovence oddaljila od boja za vrhunsko uvrstitev

• Nepazljivost Slovence oddaljila od boja za vrhunsko uvrstitev

Cestna dirka mlajših članov na  svetovnem prvenstvu se je končala z razočaranjem Nizozemcev, saj so zmagovalca Nilsa Eekhoffa diskvalificirali. Tilen Finkšt je dirko končal na 25. mestu.

27. september

2019 09 SP Yorkshire RR_WJ-MU23-03Mlajši člani so morali med Doncastrom in Harrogatom premagati 173 kilometrov, od tega dva zaključna kroga v mestu, ki gosti cilje vseh dirk SP. Po poti jih je motil tako dež kot sonce ter številne okvare in padci. Dirka se je začela lomiti v zadnjih 60 kilometrih, na najtežjem klancu dneva. Žiga Jerman je na njem sprva pokril prvi napad, v drugi polovici klanca je zdrsnil nazaj, nekaj mest pred njim je vozil Aljaž Jarc, iz ozadja pa se je do skupine prebil Finkšt. Skupini sta dirkali na vso moč, a je bilo v drugi premalo sloge, da bi se priključila prvi.

Na koncu se je zmago udarilo sedem kolesarjev. Eekhoff je skupaj s Kolumbijcem Sergiom Higuito in Dancem Andreasom Kronom ujel prve štiri kolesarje. Na krajši vzpon do ciljne ravnine je nadzoroval skupino, v sprintu pa ugnal vse. Drugi je bil Italijan Samuele Battistella, tretji Švicar Stefan Bissegger. A veselje Eekhoffa ni trajalo dolgo. Italijani so se pritožili, saj je Nizozemec zaradi težav na začetku dirke glavnino lovil s pomočjo avtomobila. Sodniki so dolgo časa odločali, na koncu pa Eekhoffa diskvalificirali. Tako je zlato dobil Battistella, srebro Bissegger, bron pa na veselje domačinov Thomas Pidcock.

Prvi Slovenec na cilju je bil 25. Finkšt. Jarc je končal na 37., Jerman na 40. mestu. Vsi so zaostali nekaj več kot tri minute. Jaka Primožič je s slabimi 13 minutami zaostanka osvojil 69. mesto, Žiga Horvat na 111. mestu pa je zaostal 20:37 minute.

IMG_7235Najbolj je bil razočaran Jerman, ki je celo razmišljal o boju za medaljo. Verjel je, da je dobro pripravljen in da mu proga ustreza. “Nisem pričakoval tega. Vedel sem, v kakšni formi sem, zato sem ciljal višje. Na prvem klancu smo bili trije skupaj spredaj. Prišlo je do trenutka nepazljivosti, odpeljalo se nam je 30, 40 kolesarjev. Malo sem počil, mislil sem, da bosta Aljaž in Tilen lahko povlekla z ostalimi fanti. Videl sem, da se skupina oddaljuje. Šel sem na vso moč. Na koncu smo trije, štirje krožili, kar je bilo premalo,” je dan opisal razočarani Jerman.

“Dan je bil zelo težek. Na vrhu klanca smo vsi bili spredaj, na veter smo razpadli. Trudili smo se in trudili, ampak žal. Šlo je na mrtvo. Če bi ujeli, bi videli, na koga bi dirkali,” je dejal Finkšt. Selektor Martin Hvastija pa je dirko opisal takole: “Odločilen trenutek je bil veter na vrhu klanca. Fantje so to vedeli. Niti sam ne vem, kaj je šlo narobe, še iščem odgovore. Malo so se spočili. Zgodilo se je, kar se je. Skupina je šla na polovico, niso več ujeli in vse je splavalo po vodi. Niso mogli, vsaj tako so povedali. Naredili smo, kar ne bi smeli. Preživeli smo klanec, nato pa ostali zadaj zaradi vetra, kar je res začetniška napaka.”

V soboto je na sporedu dirka članic, tudi s prenosom na TV Slovenija 2.

Mlajši člani (U-23), Doncaster – Harrogate (173 km):

1. Samuele Battistella (Ita) 3;53:52
    2. Stefan Bissegger (Švi) isti čas